Obama truer jihadister i Irak med luftangreb

Skrevet af admin

08/08/2014

Mest læste i dag

USA er parat til at gennemføre begrænsede "målrettede" luftangreb mod Islamisk Stat (IS) i Irak, og amerikanske militærfly er begyndt at nedkaste mad og vand til de tusindvis af irakere, der er drevet på flugt af den militante bevægelse i den nordlige del af landet.

Det siger præsident Barack Obama i en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus natten til fredag dansk tid.

- Tidligere denne uge lød der et nødskrig til verden fra en iraker i dette område: Ingen kommer og hjælper os. I dag kommer Amerika til undsætning.

- Vi kan handle omhyggeligt og ansvarligt for at forhindre et potentielt folkemord, siger Obama med henvisning til den militante bevægelses angreb mod medlemmer af blandt andet yezedi-minoriteten.

Tusindvis har søgt tilflugt på toppen af bjerget Sinjar i det nordlige Irak, hvor de er ved at dø af varme og sult.

- Jeg har derfor godkendt målrettede luftangreb, hvis det er nødvendigt, der skal hjælpe styrker i Irak i deres kamp for at bryde belejringen og beskytte de civile, som er fanget der, siger Obama.

Han understreger, at der ikke vil blive indsat amerikanske soldater på irakisk jord, selv om amerikanerne støtter irakerne "når de kæmper mod disse terrorister".

Jihadisterne advares specifikt mod at nærme sig byen Erbil, hvor USA har en diplomatisk repræsentation samt militærfolk, der rådgiver den irakiske hær. Bliver konvojer med militante observeret med retning mod byen, vil amerikanske kampfly gå til angreb.

USA har hidtil afholdt sig fra militære aktioner under den militante sunnimuslimske bevægelses offensiv i Irak.

Men de seneste dage har IS styrket sit fodfæste i den nordlige del af landet. Torsdag erobrede bevægelsen den største kristne by i Irak, Bakhdida, og tusindvis er flygtet fra deres hjem i området. Det har fået den irakiske regering til at anmode USA om hjælp, fortæller Obama.

Obama oplyser ikke noget om, hvorvidt USA har udført luftangreb endnu, men højtplacerede personer i Washington siger til Reuters, at der endnu ikke har været nogle luftangreb.

/ritzau/Reuters