Obama: Vi er nok vidner til vendepunkt i Cuba-forhold

Historiebøgerne får formentlig et nyt kapitel i afsnittet om USA og Cubas årtier lange fjendskab.

Landenes to præsidenter, Barack Obama og Raul Castro, mødtes lørdag aften til et formelt møde for første gang i et halvt århundrede, og det kan ifølge den amerikanske præsident være "et reelt vendepunkt" i forholdet mellem landene.

- Vi har haft en oprigtig og frugtbar samtale. Både i to telefonsamtaler og ved aftenens møde ansigt til ansigt har vi talt ærligt om vores forskelligheder og bekymringer, hvilket giver mulighed for at få forholdet mellem landene til at gå i en anden og bedre retning, siger Obama.

- En del af mit budskab i dag er, at Den Kolde Krig er ovre. Og lad mig gøre det helt klart. Cuba er ikke en trussel mod USA, lyder det fra præsidenten.

Han understreger samtidig, at USA ikke er ude på at vælte eller ændre styret i Cuba.

- Vi har ikke en dagsorden, der lyder, at vi skal ændre styreformen i Cuba. Heller ikke selvom Raul Castro og jeg har meget forskellige syn på, hvordan et samfund bør organiseres, siger Obama.

Præsidenten siger samtidig, at der er massiv opbakning i både USA og Cuba til at forbedre amerikanernes og cubanernes forhold til hinanden.

Dog erkender han, at en af de helt store knaster - Cubas placering på den amerikanske liste over terror-sponsorerede lande - endnu ikke er afgjort.

Alligevel er han "forsigtig optimist" i forhold til, at der over de kommende måneder og år vil blive skabt ny fremtid for det cubanske folk og bedre samhandel og kommunikation mellem USA og Cuba trods fortsatte forskelligheder.

- Jeg var ærlig over for Raul Castro og sagde, at vi ikke holder op med at tale om menneskerettigheder og frihed. Ikke fordi vi i USA er perfekte, og at andre lande derfor skal efterligne os, men fordi det er universelle værdier.

- Cuba vil formentlig også fortsætte med at tale om alt det, Cuba ikke kan lide ved amerikansk politik, siger Barack Obama.

De to ledere mødtes i omtrent en time i forbindelse med det panamerikanske topmøde i Panama City, hvor mere end 30 politiske ledere fra Nord- og Latinamerika er samlet.

Ifølge Obama var det cubanske folks vilkår fokus i samtalen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip