Øjenkontakt med din hund udløser kærlighedshormoner

Hvis du føler glæde helt ned i maven, når du ser din hund i øjnene, så er der en helt videnskabelig forklaring.

Øjenkontakt med din hun udløser nemlig kærlighedshormonet oxytocin, der er den samme reaktion, som sker når en mor har øjenkontakt med en baby, viser et nyt studie, ifølge videnskab.dk.

- Det er et fantastisk resultat, der tyder på, at hunde har kapret det system hos mennesket, vi bruger til at knytte os til andre mennesker, vurderer lektor Brian Hare fra Duke University i North Carolina, USA, over for Sciencemag.org, ifølge videnskab.dk. 

Læs også: Jæger trampet ihjel af elefant, han ville dræbe for at få fat i stødtænderne. 

Han har ikke selv været med til at lave studiet, men forsker i hundes kognition.

Tidligere har forskning vist, at når mødre ser deres babyer ind i øjnene, udløser det i højere grad kærlighedshormonet hos babyen end hos moderen.

Når niveauet stiger hos babyen , gengælder den moderens blik, hvilket så udløser endnu en dosis oxytocin hos moderen, og på den måde fortsætter udløsningen af kærlighedshormonet hos begge parter, når de ser hianden i øjnene.

Og det er den proces, japanske forskere nu har dokumenteret også foregår mellem hund og menneske.

Måden de kom til konklusionen var at få 30 personer til at tage deres hund med i laboratoriet. Her blev der taget urinprøver fra hunden og ejeren, hvorefter de to fik 30 minutter alenetid.

Læs også: Derfor skal du ikke provokere gorillaer i Zoo

De fleste ejere brugte tiden på at klappe, nusse og snakke med deres lodne kammerat – og se dyret ind i øjnene.

Nogle forsøgpersoner havde øjenkontakt med deres hund i op til flere minutter, mens andre kun havde øjenkontakt i få sekunder. Herefter skulle begge igen aflevere en urinprøve.

Resultaterne talte deres tydelige sprog: For de forsøghunde, der havde haft øjenkontakt med sin ejer i lang tid, kunne forskere måle en stigning af kærlighedshormonet oxytocin på 130 procent.

For hundeejeren var stigningen på hele 300 procent. Samtidig fandt forskerholdet ingen stigning i niveauet af oxytocin hos de hunde og deres ejere, der kun havde haft øjenkontakt i kort tid.
 

 

Dagens Gossip