Økonom: Hurtigere forhøjelse af pensionsalder er ikke nok

Der skal flere forslag på bordet end at hæve pensionsalderen før tid, hvis man skal løse det såkaldte hængekøje-problem, som dansk økonomi står over for fra omkring 2020 til 2040.

Det siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann.

Forslaget om at hæve pensionsalderen i 2025 i stedet for i 2030 er kommet fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) på forsiden af fredagens Politiken. Det kan dog ikke løse problemet alene, siger Bo Sandemann til Ritzau.

- Min umiddelbare forventning er, at det kan ikke trække det hele. Det kan jeg ikke forestille mig. Mit gæt er, at det måske kan tage halvdelen. Det er klart, at man skal regne nærmere på det.

Ifølge økonomiprofessoren kan forslaget blive en del af den cocktail af ændringer, der skal bringe statsbudgetterne i plus i årene fremover.

- Der er ikke nogen løsninger, hvor vi ikke rammer nogle. Om det så er ydelserne, vi sætter ned, eller om vi øger pensionsalderen. Spørgsmålet er, hvordan man mikser forslagene, så man får en passende blanding af, hvordan man bliver berørt.

- Der må politikerne lægge hjernerne i blød.

Et af de forslag, som politikerne kunne tage i brug, er en omlægning af skatten fra arbejde til ejendom.

- Ejendomsværdiskatten vil især give noget til sidst i perioden. Hvis man begynder at lade ejendomsskatterne følge ejendomspriserne, så vil man få mere, desto før man ophæver skattestoppet, siger Bo Sandemann.

Selvom løsningen på hængekøje-problemet ikke behøver at blive løst inden valget, så bliver det et problem, der skal tages hånd om i den kommende valgperiode.

- Det skal selvfølgelig gøres så snart som muligt. Men det haster ikke mere, end at vi har tid til at kigge på det de næste par år.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip