Ofre for skibsbrand forventer intet nyt af efterforskning

Det vil være en stor overraskelse, hvis offentligheden bliver meget klogere, når norsk politi tirsdag eftermiddag præsenterer resultaterne af en ny efterforskning af branden om bord på Scandinavian Star i 1990.

Det mener Mike Axdal, formand for Scandinavian Stars danske støtteforening.

- Jeg tror ikke, at der kommer noget nyt frem. Der er gået 26 år. Jeg er irriteret over, at der er gået 26 år, siger han.

Noget tyder på, at han får delvist ret. Natten til tirsdag skriver den norske avis VG, der har fået indsigt i politiets rapport, at norsk politi lukker sagen uden at rejse nye tiltaler.

Mike Axdal var selv om bord på skibet sammen med sin bror og far, da passagerskibet var på vej fra Oslo til Frederikshavn 7. april 1990. Branden om bord kostede 159 mennesker livet, deriblandt Mike Axdals bror og far.

Efter en årelang kamp fra de pårørende til de omkomne blev det i 2014 besluttet, at en begrænset efterforskning skulle genoptages.

- Hvordan og hvorfor skulle myndighederne lige pludselig dreje rundt og komme med nogle nye ting i morgen, spørger Mike Axdal retorisk.

- Hele den her måde, myndighederne har klaret det på, har været dybt latterlig, tilføjer han.

Mike Axdal fortæller, at han og andre pårørende har tilbudt norsk politi deres hjælp, men det fik de afslag på. Derfor mener han også, at politiets efterforskning er "lidt af en farce".

- Hvis man tror, at man bare som grøn spejder kan gå ind og prøve at skabe en forståelse af de her mange oplysninger, så er sagen sådan set dødsdømt, siger han.

Der har tidligere været mange spekulationer om, at branden var påsat, og at det hele drejede sig om forsikringssvindel.

I februar sidste år vedtog Stortinget i Norge, at sager om mordbrand ikke kan forældes.

Det betyder, at en eventuel brandstifter om bord på Scandinavian Star ville kunne straffes, selv om det er mere end 25 år siden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip