Oliedirektører nægter millionsvindel mod malaysisk rederi

To direktører i et dansk oliehandelsfirma nægter sig skyldige i anklagen om bedrageri for 24,3 millioner kroner.

Det fremgår på førstedagen i sagen mod de to direktører, der er på anklagebænken ved Retten i Kolding for at have udstedt fupfakturaer for det tocifrede millionbeløb.

Ifølge anklagen har de to direktører haft kendskab til og ansvar for udfærdigelsen af de urigtige fakturaer.

Det var kunden – et malaysisk rederi – der meldte sagen til dansk politi, da man opdagede, at der ikke var overensstemmelse mellem fakturaerne fra det danske firma og det leverede brændstof til selskabets skibe.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at firmaet systematisk har bedraget kunden i perioden fra 2010 til 2013, siger senioranklager Knud Kisbye fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) ved forelæggelsen af sagen.

Anklagerne mener at kunne bevise i alt 24 tilfælde af svindel begået af det danske firma mod den malaysiske kunde.

Ifølge anklagemyndigheden er handlerne foregået via underleverandører, der i flere tilfælde har vist sig at være fiktive.

Rederiet i Malaysia indgik senere forlig i sagen med det danske oliehandelsfirma, men det fik ikke Søik - også kaldet Bagmandspolitiet – til at lukke sagen.

En repræsentant for det forurettede firma er blevet indkaldt som vidne i sagen og ventes at afgive forklaring 3. juni.

Det danske oliehandelsfirma og de to tiltalte er omfattet af navneforbud. De har ikke ønsket at afgive forklaring over for politiet, men de vil forklare sig over for retten.

Forsvaret er torsdag formiddag gået i gang med en modforelæggelse af sagen, hvor man har indledt med en længere redegørelse for, hvordan firmaet opererer.

Pointen er ifølge advokat Jacob Skude Rasmussen at give domsmandsretten en forståelse for, at der kan være op til fire forskellige selskaber indblandet i en handel med brændstof, fra ordren afgives, til den bestilte mængde brændstof leveres til det enkelte skib.

Anklageren går efter at få idømt de to direktører fængselsstraf og frakendt retten til at deltage i ledelsen af en virksomhed.

Sagen ventes afsluttet 1. juli.

/ritzau/

 

Dagens Gossip