OVERBLIK: Sådan fordeler EU 120.000 flygtninge

Et flertal af EU-landene vedtog tirsdag at omfordele 120.000 flygtninge over de næste to år. Danmark har frivilligt sagt ja til at tage imod 1000 flygtninge.

* Fire EU-lande stemte imod beslutningen, men bliver nu tvunget til at tage imod flygtninge alligevel. De fire lande er: Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn.

* EU-Kommissionen havde oprindeligt foreslået, at de 120.000 flygtninge skulle omfordeles fra tre grænselande, som er under særligt stort pres: Grækenland, Italien og Ungarn.

* Ungarn har dog sagt nej til den hjælpende hånd, fordi man er imod hele tanken om kvoter. Ungarns kvote på 54.000 flygtninge vil i de kommende måneder i stedet kunne bruges til at hjælpe andre EU-lande, som oplever en stor tilstrømning af flygtninge.

* Efter et år vil de resterende af de 54.000 blive brugt til at hjælpe Grækenland og Italien med yderligere omfordeling.

* Aftalen betyder, at Grækenland i første omgang kan sende 50.400 flygtninge videre til andre EU-lande, mens Italien kan sende 15.600 videre.

* Der er flere smuthuller i aftalen. Blandt andet kan landene slippe for at tage imod flygtninge, hvis de kan pege på en særlige grund - eksempelvis en naturkatastrofe. Til gengæld skal landet betale 0.002 procent af sit BNP.

* Landene kan også slippe for at tage imod op til 30 procent af deres kvote, hvis de kan overbevise EU-Kommissionen om, at deres asylsystem i forvejen er under stort pres.

* Fordelingen vil foregå ved, at den enkelte flygtning bliver matchet med et potentielt modtagerland ud fra blandt andet personens kvalifikationer og eventuelle familie-tilknytning til landet. Især det sidste vil være afgørende for flygtninge, som har familie i bestemte EU-lande.

* De omfordelte flygtningene får ikke lov til at bruge Schengen-reglerne til frit at flytte til et andet EU-land. Gør de det alligevel skal de anholdes og sendes tilbage til det EU-land, de oprindeligt blev omfordelt til. Den bestemmelse kan vise sig at give problemer, fordi mange formentlig vil til Tyskland og Sverige, mens færre vil til de østeuropæiske lande.

* Omfordelingen vil kun gælde for personer fra lande, hvor 75 procent af asylansøgningerne bliver imødekommet. Lige nu gælder det for personer fra Syrien, Eritrea og Irak, men det kan ændre sig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip