Pape stiller regeringen ultimatum i skatteslagsmål

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

De politiske armlægninger om den grønne omstillings fremtid spidser til. I tirsdags gjorde regeringen det klart, at den vil afskaffe den såkaldte PSO-afgift, som i dag bruges til at støtte vedvarende energi.

Samtidig luftede regeringen tanker om at finansiere dette ved at hæve personskatterne - en model, som samme dag blev anbefalet af regeringens egne embedsmænd i en analyse af de danske afgifter.

Men nu stiller den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, det som et ultimatum til regeringen, at de tanker bliver begravet, skriver Berlingske.

Alternativt går Pape ikke med i en aftale.

- For mig er det rød politik at hæve skatterne, og hvis regeringen vil lave rød politik med de røde, så må regeringen gøre det uden os. Vi medvirker ikke til at hæve skatterne - så enkelt er det. Det kommer vi ikke til at indgå et kompromis om, siger han.

Ifølge K-formanden vil det være rigtig godt at afskaffe PSO-afgiften, der i dag betales af borgere og virksomheder over elregningen, fordi det vil være en stor skattelettelse for dansk erhvervsliv.

- Men det er ikke rimeligt, at man finansierer det ved at øge skatterne for et i forvejen brandbeskattet folk, siger han.

I et udspil foreslår Søren Pape Poulsen derfor en alternativ model. Nemlig at man gradvist afskaffer PSO-afgiften over de kommende fire år, og at man finder store dele af finansieringen ved at afskaffe den grønne check. Resten af pengene skal tages fra det såkaldte råderum i dansk økonomi.

Den grønne check er et beløb, som udbetales til alle danskere over 18 år med en årlig indkomst på mindre end 379.900 kroner. Checken blev indført i 2009 for at kompensere lav- og mellemindkomstgrupper for en række nye afgifter, men flere af de afgifter er siden blevet afskaffet.

/ritzau/