Partier kræver folkeafstemning om tilsyn

Står det til Dansk Folkeparti og Enhedslisten, skal danskerne til stemmeurnerne, hvis Danmark skal deltage i den europæiske bankunion, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige statsledere torsdag og fredag diskuterer på topmødet i Bruxelles.

Pia Adelsteen, EU-ordfører for Dansk Folkeparti, ser banktilsynet og bankunionen som "endnu et skridt på vejen mod en øget centralisering i EU", skriver Information.

- Og jeg synes bestemt, at dansk deltagelse bør sendes til folkeafstemning. Det overordnede tilsyn får nemlig mulighed for at lukke finansielle institutioner i Danmark og dermed myndighedsafgørelse, siger hun.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen mener, at Danmark i stedet burde øge vores eget tilsyn med bankerne. Han finder det "helt skørt" - i lyset af finanskrisen - at flytte mere tilsynsmagt væk fra Danmark og Folketinget til Den Europæiske Centralbank.

- Det logiske ville være at øge vores tilsyn. Derfor synes jeg, at det er klart, at vi må have en folkeafstemning, da der er tale om, at Danmark mister indflydelse på tilsynet med vores banker, siger Nikolaj Villumsen til Information.

I en kronik i Information vurderer økonomiprofessor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen, at en folkeafstemning med stor sandsynlighed vil være nødvendig, hvis Danmark ønsker at deltage i bankunionen.

"Det er min vurdering, at Danmark ikke kan tiltræde Kommissionens nuværende forslag uden en folkeafstemning," skriver han.

"En ikke-dansk myndighed, nemlig ECB, vil få direkte beslutningskraft over individuelle danske retssubjekter - bankerne - idet ECB efter Kommissionens forslag kan beslutte, at en dansk bank skal dreje nøglen om."

EU-landene blev natten til torsdag Bruxelles enige om reglerne for et nyt, fælleseuropæisk banktilsyn. Alle 27 EU-lande siger god for reglerne - men ikke-eurolande som Danmark behøver ikke deltage.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip