Pegidas leder går af efter Hitler-billede

21/01/2015 21:57

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Lederen af Tysklands islamkritiske Pegida-bevægelse, Lutz Bachmann, siger, at han træder tilbage på grund af et foto, hvor han poserer som Adolf Hitler, skriver dpa.

- Ja, jeg går af, siger han til tabloidavisen Bild, mens en talskvinde for Pegida bekræfter, at den 41-årige Bachman nedlægger alle sine ledende poster i bevægelsen.

Et foto af Bachmann med Hitler-frisure og- overskæg, var i omløb på nettet onsdag.

Bachmann kaldte først billedet en spøg, men ændrede holdning til fotoet efter en byge af kritik mod bevægelsen, som bliver beskyldt for at have ekstremistiske holdninger.

Bild siger, at Bachmann tidligere har kaldt asylsøgere for "dyr" og "møgsvin" på sin Facebookside.

- Jeg undskylder dybt til alle borgere, der har følt sig krænket over mine mails. Det var tankeløse erklæringer, og jeg har skadet vor bevægelse, siger han.

Statsanklageren i Dresden er ved at undersøge, om der skal rejses en sag mod ham.

Pegidas talskvinde, Kathrin Oertel, byder det velkomment, at Bachmann træder tilbage. Hun siger, at hans "Hitler selfie" havde været "satire, som enhver borger har ret til."

- Men han gik for langt, da han fremsatte "sårende fornærmelser" mod fremmede.

Bachmann lagde billedet ud på Facebook i september, før han blev kendt. Fotoet har ødelagt Pegidas seneste kampagnefremstød over for medierne, hvor bevægelsen har forsøgt at få et mere moderat image.

På et pressemøde mandag lagde Bachmann og Oertel afstand til det yderste højre og nynazistiske grupper.

Lederens pludselige afgang kom mens Pegida-bevægelsen holdt en stor demonstration den tyske by Leipzig. Arrangørerne ventede, at der ville komme over 25.000 deltagere.

Pegida står for "Patriotiske Europæere imod Islamisering af Vesten".

Bevægelsen er blevet stadig mere populær under de ugentlige demonstrationer i Dresden til trods for, at den er blevet kritiseret fra politisk hold med den tyske kansler, Angela Merkel, i spidsen.

Personer i alle aldre deltog mandag i en Pegida-demonstration i København, hvor godt 200 personer var mødt op.

/ritzau/dpa