Pentagon: Islamisk Stat taber terræn i Irak og Syrien

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Det selvudråbte kalifat fortsætter med at skrumpe ind for Islamisk Stat.

Den yderliggående militante bevægelse har mistet kontrollen med næsten halvdelen af det område, den tidligere havde erobret i Irak, lyder det i en vurdering fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Seneste melding fra Pentagon lød på, at Islamisk Stat havde mistet 40 procent af det territorium, gruppen havde erobret i Irak, og omkring ti procent af det område, den kontrollerede i Syrien.

Men de tal er steget yderligere nu, siger Pentagon-talsmand Peter Cook.

- Tallet for Irak lige nu er omkring 45 procent af det territorium, de engang kontrollerede, som er generobret, siger Cook.

- Tallet for Syrien er et sted mellem 16 og 20 procent.

For to år siden, i begyndelsen af 2014, fejede Islamisk Stats krigere ind over store dele af det nordlige Irak og Syrien.

Dengang mødte islamisterne kun begrænset modstand fra irakiske sikkerhedsstyrker, og i Syrien kunne de nemt udnytte det kaos, der var opstået i det krigshærgede land.

Siden august 2014 har USA stået i spidsen for en international koalition, der kæmper mod Islamisk Stat. Det sker både i form af luftangreb og ved at træne og udruste lokale styrker på landjorden.

I Irak har regeringsstyrker generobret Ramadi og Heet fra Islamisk Stat, men gruppen kontrollerer stadig vigtige byer som Mosul og Fallujah.

I Syrien har Islamisk Stat fortsat et solidt greb om byen Raqqa, som bevægelsen har udnævnt som hovedby i dens såkaldte kalifat.

/ritzau/AFP