Politiet gik efter Tibet-flag ved præsidentbesøg

Skrevet af admin

11/09/2015

Dagens topnyheder

"Tag flaget fra dem."

Sådan lød en ordre på politiets radio, da Kinas præsident i juni 2012 var på officielt besøg i København.

Flere gange talte politifolk med hinanden om, at borgere var i besiddelse af Tibets flag, og nogle gange blev der grebet ind.

Det afslører politiets interne radiokommunikation, oplyser Støttekomiteen for Tibet fredag.

Snakken på radioen står i stærk kontrast til den forklaring, som daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) gav retsudvalget sidste år.

Heri afviste Københavns Politi at "have haft til opgave at forhindre fredelige demonstrationer, herunder fremvisninger af tibetanske flag."

I den kommende uge skal Østre Landsret behandle en retssag om, hvorvidt politiets indgreb mod seks borgere var lovlige.

Sidste år fastslog Københavns Byret, at én borger i Kongens Have blev udsat for ulovlig frihedsberøvelse. Derimod var der ingen kritik i fem andre tilfælde.

I mellemtiden har de seks med rettens hjælp fået adgang til politiets interne radiokommunikation.

Og materialet viser, at betjentene var på vagt over for Tibets flag.

Politiets officielle melding har været, at man blot ville sikre den offentlige orden. I byretten har en politichef dog også fortalt, at PET havde advaret Københavns Politi om, at kineserne meget nødigt ville tabe ansigt.

Om bortvisningen af en kvinde fra Amalienborg lød politiets radiomelding, at "hun var i besiddelse af et frit Tibet-flag."

Siden blev den samme kvinde trukket væk ved Langelinie. Officielt var begrundelsen en mistanke om besiddelse af narko. Men i politiets sagsregister står, at kvinden "ønskede at vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident."

I Kongens Have var en mand omringet af betjente i en times tid.

Om ham lød det i radioen: "der står en, øh, person i rød trøje med et flag, der godt kunne minde om noget fri Tibet (...) har du nogen, der kan kigge på det?"

Også på Christiansborg Slotsplads så betjente det flag, som er en stor provokation for det officielle Kina:

"Til orientering: Lige foran opkørslen til Christiansborg, der er sneget sig et tibetansk flag ind. Jeg prøver med nogle af mine folk at skærme af for dem, når de kører forbi".

I pressemeddelelsen konkluderer formanden for Støttekomiteen for Tibet, at politiet og justitsministeren har løjet over for Folketinget.

/ritzau/