Porosjenko: Vi trækker våben hjem og russerne snyder

Ukraine efterlyser mere og mere insisterende en bedre international overvågning af den skrøbelige våbenhvile, som blev indgået med prorussiske separatister og Rusland for lidt over to uger siden.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, bekræfter mandag over for en dansk-polsk delegation med de to landes udenrigsministre i spidsen, at man mandag har afsluttet en større tilbagetrækning.

- I dag har vi afsluttet tilbagetrækningen af 100-millimeter artilleri. 12 batterier og 73 artillerisystemer er trukket tilbage, og det er bekræftet af OSCE.

- Vi har gjort det under journalisters opsyn. Alt sammen med fuld gennemsigtighed, siger Porosjenko under indledende bemærkninger til Martin Lidegaard (R) og Grzegorz Schetyna i præsidentpaladset i Kijev.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, som er indsat til at overvåge konflikten og våbenhvilen, kan ikke umiddelbart bekræfte disse oplysninger over for Ritzau.

En talskvinde, Iryna Gudyma, fortæller, at man dagligt registrerer tilbagetrækning, men at det er uhyre vanskeligt at konstatere en fuld tilbagetrækning, da man fortsat savner overblik over både antal af tunge våben og de steder, hvorfra og hvortil de skal flyttes.

Ifølge aftalen fra Minsk skulle tilbagetrækningen afsluttes senest først i marts.

Prorussiske separatister i Lugansk har - også mandag - meddelt, at der nu er sket en "fuld tilbagetrækning" af tunge våben.

- Der har været en såkaldt tilbagetrækning fra oprørerne, men det er kun bedrag, siger Porosjenko og henviser til, at OSCE eksempelvis kun kan finde våben "tre ud af 12 steder, hvor separatisterne hævder at have flyttet dem til."

Præsidenten er frustreret over det, som han kalder en ensidig efterlevelse af Minsk-aftalen, fordi der ikke er tilstrækkelig overvågning fra en tredjepart.

- Vi holder meget nært øje med OSCE, og vi beder om et øget antal observatører. Vi ønsker, at de får adgang til at inspicere og overvåge grænsen, så nye tropper og våben ikke krydser grænsen og bare erstatter alle dem, som køres væk, siger Porosjenko.

Præsidenten har mandag bekræftet en ukrainsk anmodning om indsættelse af en FN-styrke til at overvåge konflikten. Russerne har efterfølgende - som ventet - klart taget afstand fra dette.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip