PORTRÆT: En Helveg vil bringe radikale i EU igen

Valget til EU-Parlamentet kan både blive et gensyn med De Radikale i parlamentet og et politisk comeback til partiets spidskandidat, Morten Helveg Petersen, der søndag har afgivet sin stemme i Hellerup.

Folketingets vel nok mest EU-venlige parti røg ud af parlamentet ved valget for fem år siden, hvor partiet med nuværende uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i spidsen havnede helt i bund med en tilslutning på blot 4,3 procent.

Forud for søndagens valg er partiets folkelige opbakning langt større.

Flere meningsmålinger har spået, at De Radikale nupper mandatet tilbage - dog ligger partiet på vippen. Mandag står det klart, om Morten Helveg Petersen har haft held med at bringe partiet tilbage til Bruxelles.

Valgkampen har for De Radikales vedkommende handlet om at få vælgere fra egne rækker til at gå hen og stemme og om at få overbevist andre borgerlige vælgere om, at deres egne partier er blevet for EU-skeptiske.

Helveg Petersen har i de seneste uger rejst Danmark rundt og plæderet for "et grønt og bæredygtigt Europa" med fri bevægelighed.

Lykkes det at genvinde mandatet, kan Morten Helveg Petersen få en ny politisk karriere i behørig afstand af den radikale folketingsgruppe, han forlod i 2009 til fordel for et job i medieverdenen. Fra 2011 har han været viceadministrerende direktør i brancheorganisationen Danske Medier.

Morten Helveg Petersen har fødderne solidt plantet på højre banehalvdel i De Radikale, og mens han sad i Folketinget, var han højrefløjens bud på posten som partileder efter Marianne Jelved.

Det blev som bekendt Margrethe Vestager, hvis linje Morten Helveg Petersen ved flere lejligheder har udfordret, ikke mindst hendes kurs om at indgå i en rød S-ledet regering.

I 2007 tabte Morten Helveg Petersen et kampvalg om at blive næstformand i folketingsgruppen, et valg, som nuværende skatteminister Morten Østergaard vandt.

I sine 11 år i Folketinget var han ordfører på tunge områder som finans- og forsvarspolitik.

Morten Helveg Petersen er så at sige født ind i politik. Han er tredje generation af Helveg-dynastiet, det længstvarende "familieforetagende" i dansk politik.

Bedsteforældrene var den tidligere radikale undervisnings- og kulturminister Kristen Helveg Petersen og tidligere borgmester i København Lilly Helveg Petersen.

Faren, Niels Helveg Petersen, er tidligere udenrigsminister. Og lillebroren, Rasmus Helveg Petersen, er medlem af SR-regeringen som klima- og energiminister.

Den 47-årige Morten Helveg Petersen er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og var, inden han kom i Folketinget, ansat i EU-Kommissionen og i Dansk Industri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip