PORTRÆT: Landbruget blev et kort stop for eksminister

Søren Gade har altid været en mand med meninger, og han har som regel også taget konsekvensen af dem.

Onsdag fratrådte han sin stilling som direktør i erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer. Han har ikke ønsket at fortsætte i en ny ledelsesstruktur og fratræder efter gensidig aftale. Det blev kun til knap to et halvt års ansættelse i organisationen.

Den 51-årige nu tidligere direktør forlod Christiansborg for fire år siden, men under slaget om magten i Venstre i juni blev han i allersidste runde spurgt, om han ville være Venstres ny formand. Sådan gik det ikke.

Det ville i så fald have været et historisk comeback for Søren Gade, der forlod politik som en slagen mand, da han efter seks år på posten måtte trække sig som forsvarsminister som følge af den såkaldte jægerbogsag.

Sagen satte en stopper for Gades ministertid, da det blev afsløret, at det i virkeligheden var Forsvarskommandoen, der havde fabrikeret en falsk arabisk oversættelse af Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten".

I DR2-talkshowet "Clement Direkte" blev Gade dengang spurgt om, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig, at den arabiske oversættelse var fabrikeret af forsvaret selv. Gades svar lød:

- Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, og det hedder "the buck stops here".

Ved folketingsvalget i 2007 fik han knap 24.000 personlige stemmer - i Venstre kun overgået af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Og selvom forsvarsministerposten traditionelt set ikke har givet medvind blandt vælgerne, formåede Søren Gade at øge sin popularitet på posten.

Han fik en høj stjerne blandt soldaterne, fordi han ofte fløj til Afghanistan for at spise feltrationer med de udsendte, og han mødte op til samtlige militære begravelser og græd åbenlyst med de pårørende.

I 2008 døde hans kone efter lang tids kræftsygdom og efterlod ham alene med to døtre. Tabet var ifølge Gade selv med til at forstærke hans medfølelse for soldaternes efterladte.

Skulle Gade vælge at komme tilbage i politik, og rygterne løber allerede om et comeback, er der skygger, der følger med. Han skal vidne for Irak-kommissionen, der blandt andet skal undersøge, om Danmarks folkeretslige forpligtelser blev overholdt i krigene i Irak og Afghanistan.

Selv afviser Søren Gade dog over for Ritzau, at han har planer om at gøre comeback i politik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip