Private rengøringsfolk er mindre syge

Selvom de udfører samme job, er der stor forskel på sygefraværet mellem ansatte i kommunerne og i private virksomheder.

Det viser en analyse, som Dansk Industri (DI) har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Jyllands-Posten.

De kommunalt ansatte har samlet set 5,3 sygedage flere end privatansatte, og det har ofte været forklaret med, at de arbejder mere med mennesker - for eksempel i børnehaver og i ældreplejen - og dermed er mere udsat for smitterisiko.

Men analysen fra DI viser også markante forskelle, selv når man sammenligner folk, der laver det samme arbejde.

Social- og sundhedspersonalet i kommunerne har eksempelvis i gennemsnit 15,4 sygedage per år, mens det kun er 7,4 fraværsdage blandt de privatansatte.

I de seneste år har de private hjemmehjælpsfirmaer fået en stadig større bid af markedet og leverer i dag cirka 15 procent af hjemmehjælpen ifølge DI.

For rengøringspersonalet er sygefraværet 14,1 dage i kommunerne, mens det blot er 8,7 dage i private firmaer.

Branchedirektør Mette Rose Skaksen fra DI siger til Jyllands-Posten, at private virksomheder naturligt har fokus på bundlinjen. Dermed er de også opsat på at øge trivslen og reducere sygefraværet.

- Vi kan konstatere, at der er en mærkbar forskel i sygefraværet mellem den kommunale og den private sektor, også når man tjekker for, om alderssammensætningen og forskelle i medarbejdergrupperne betyder noget.

- Det er oplagt, at kommunerne bør overveje, om de ikke med fordel kan sende flere opgaver i udbud og invitere de private indenfor for at få en anden ledelsesmæssig tilgang til, hvordan man motiverer medarbejderne, siger Mette Rose Skaksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip