R-leder: Lærkevejsdanskere må tage et større ansvar

De Radikales nye politiske leder, Morten Østergaard, lægger op til et opgør med velfærdsmodellen. En stor del af befolkningen skal fremover ikke nødvendigvis have de samme tilskud og ydelser, som de i dag har krav på.

Det siger han i et interview med Jyllands-Posten.

- Vi kan ikke blive ved med at tale om 60-årige som svage og middelklassen som truede eller studerende som socialt udsatte. Mit budskab er, at de er sunde og raske. Lærkevejsdanskere skal indstille sig på at kræve mindre og tage et større ansvar, siger Morten Østergaard med henvisning til tv-serien Lærkevej om beboerne i et typisk dansk parcelhuskvarter.

Budskabet fra Morten Østergaard kommer op til De Radikales landsmøde i weekenden. Partiet har tidligere fremført lignende synspunkter, men nu er retorikken skærpet.

- Man skal tage sig af sig selv og sine, før man beder andre om at gøre det, siger han til avisen.

Han fremhæver, at regeringen allerede har taget tiltag i den retning: For eksempel ved at indtægtsregulere børnechecken i forbindelse med skattereformen i 2012.

Morten Østergaard vil ikke konkret udpege, hvilke velfærdsgoder han ønsker et opgør med. Det vigtigste er at få taget hul på diskussionen. Og gerne med udgangspunkt i, at langt flere ydelser og tilskud skal reguleres efter indtægt.

- Jeg er optaget af at få sat gang i en debat og få markeret en klar holdning til, i hvilken retning velfærdssamfundet skal gå, siger han.

Hos Socialdemokraterne er lysten til en debat dog ikke stor.

- Jeg vil ikke blande mig i det, jeg betragter som et indslag i optakten til det radikale landsmøde. Men lad mig for klarhedens skyld slå fast, at udmeldingerne ikke er udtryk for regeringens politik, og at vi ikke har planer om at ændre på for eksempel ydelserne til de ældre, skriver partiets finansordfører, Jesper Petersen, i en kommentar til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip