Råb fra celle i arresthus fører til terror-anklage

En ung mands råb i et arresthus om Islamisk Stat og om attentaterne i Paris fører til, at han anklages for at have overtrådt terror-bestemmelsen i straffeloven.

Manden sidder varetægtsfængslet, og under et retsmøde torsdag har en anklager fra Nordsjællands Politi givet oplysningen om, at der vil blive rejst tiltale.

13. januar råbte han fra sin celle i Helsingør Arrest ud til de cirka 30 indsatte, der var på gårdtur.

"Islamisk Stat. Se bare Paris og Kurt Westergaard. Det er dig næste gang!"

Noget i den retning skal den unge mand have råbt, lyder det fra Nordsjællands Politi.

- Justitsministeriet har truffet den afgørelse, at der vil blive rejst tiltale for terror, oplyser senioranklager Bente Schnack til Ritzau.

Formelt er anklageskriftet dog endnu ikke udfærdiget, men oplysningen er torsdag altså kommet frem i retsmødet.

Straffeloven giver mulighed for at straffe den, der truer med at begå terrorhandlinger, og det er denne bestemmelse - 114 stykke tre - som tiltalen vil blive rejst efter.

Desuden anklages han for at have overtrådt en anden bestemmelse i straffeloven om offentligt at billige terrorhandlinger.

Den unge mand, der er fra Allerød, nægter sig skyldig, har hans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, tidligere oplyst til Ritzau.

Oprindeligt blev den unge mand sigtet for på Facebook at have opfordret til drab på de borgere, der fører krig mod Islamisk Stat.

I sin profil på det sociale medie har han linket til en video fra Islamisk Stat. Den 21-årige tilføjede denne kommentar: "En besked til alle muslimer i Vesten især Danmark."

Denne handling skal være en offentlig tilskyndelse til en forbrydelse, vurderer anklagemyndigheden.

Det var i december, at den 21-årige blev anholdt og derefter varetægtsfængslet.

I 2013 rejste han til Syrien, og efter hjemkomsten har politiet holdt ham under opsyn.

Under rejsen blev han i august 2013 i Libanon fængslet sammen med to andre på en mistanke om, at de ville udføre et selvmordsangreb.

Hvornår straffesagen skal behandles, vides endnu ikke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip