Radikal EU-profil: Vi bør helt afskaffe retsforbeholdet

Først efter et kommende folketingsvalg skal danskerne stemme om at afskaffe retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsmodel, hvor Danmark selv vælger til og fra i forhold til, hvor vi vil samarbejde med de andre EU-lande på retsområdet.

Men det er alt, alt for sent, hvis en afstemning først kommer i efteråret 2015 eller foråret 2016, mener De Radikales medlem af EU-Parlamentet, Morten Helveg Petersen.

Han vil afskaffe retsforbeholdet helt, så Danmark ikke bare kan vælge til og fra. Og det skal ske så hurtigt som muligt.

Det siger han forud for et møde mellem de EU-venlige partier, Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative, der samles tirsdag eftermiddag i Statsministeriet for at forhandle rammerne omkring en afstemning på plads.

- Lige nu sidder vi i EU og forhandler om et udvidet Europol-samarbejde, og vi er nok klar med noget lige efter nytår. Det er vigtigt, at vi er med fra start, siger Morten Helveg Petersen.

Partierne, der skal mødes tirsdag, er ifølge Jyllands-Posten enige om, at Danmark skal fortsætte i Europol-samarbejdet, som vi ellers står til at ryge ud af næste år. Der er også enighed om at stå uden for EU's udlændingepolitik.

Helveg mener, at udviklingen på asylområdet kræver samarbejde.

Han mener, at det som minimum skal betyde, at politikerne kommer i gang med at diskutere, hvilken retning Danmark skal gå, også selvom det så vil ske forud for et folketingsvalg.

- Jeg har den grundholdning, at jo mere vi diskuterer det, jo bedre. Vi er nødt til at snakke om, hvad vi vil, siger Helveg.

Ifølge Jyllands-Posten er der ikke lagt op til at lave en ny stor europapolitisk aftale. Det opgav man at blive enige om tidligere på året efter stor uenighed om at udbetale velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip