Rapport: Vi er "håbløst uforberedte" på klimaforandringer

admin

426 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Byer verden over gør ikke nok for at imødegå udfordringer såsom ekstreme vejrfænomener og andre potentielle katastrofer udløst af klimaforandringer.

Det konkluderer Verdensbanken i en ny rapport, hvor det vurderes, at 1,3 milliarder mennesker i 2050 vil leve med truslen fra naturkatastrofer på grund af et varmere klima.

Samtidig er aktiver for svimlende 158 billioner dollar i fare samme år, hvis ikke verden snart handler, konkluderer rapporten fra Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) under Verdensbanken.

- Med klimaforandringer og et hurtigt stigende antal indbyggere i byområder øges fremtidens risici. Der er en reel fare, som verden er håbløst uforberedt på, siger John Roome, der leder Verdensbankens afdeling for klimaforandring, ifølge The Guardian.

- Medmindre vi ændrer vores tilgang til planlægning i byer og kystnære områder, hvor potentielle katastrofer bliver inddraget i overvejelserne, risikerer vi at træffe beslutninger, der medfører en drastisk stigning i tab fremover, siger han videre.

Verdensbanken er oprettet for at bekæmpe fattigdom. Den meddelte 7. april, at den nu vil bruge 28 procent af sine investeringer direkte på klimaprojekter. Alle bankens fremtidige engagementer skal desuden forholde sig til klimaændringerne.

Over for nyhedsbureauet Reuters understreger John Roome, at verden stadig kan nå at handle, før det er for sent, så de fremtidige trusler udgør en mindre fare for både mennesker, bygninger og økonomi.

Eksempelvis kan mere modstandsdygtig infrastruktur og præventive tiltag tænkes ind i byplanlægningen.

John Roome peger blandt andet på regler for brugen af grundvand, hvilket er en af årsagerne til, at byer fra Tokyo til Jakarta synker, mens vandstanden i havene stiger.

I rapporten fremgår det yderligere, at udgifterne som følge af ødelæggelser er tidoblet.

Tallene er gennemsnitlige for tiårsperioderne 1976-1985 og 2005-2014, og regningen er steget fra 14 milliarder dollar til 140 milliarder dollar, skriver The Guardian. Samtidig er antallet af mennesker berørt årligt steget fra cirka 60 millioner til mere end 170 millioner.

/ritzau/