Regeringen øger kontrollen med ledige udlændinge

Regeringen ønsker at skærpe kontrollen med udlændinge, der modtager enten dagpenge, kontanthjælp eller uddannelseshjælp i Danmark.

Til det formål vil folk med kort tilknytning til det danske arbejdsmarked eller folk med dårlige danskkundskaber fremover blive pålagt at deltage i såkaldt arbejdsmarkedsrettet danskundervisning, skriver Berlingske.

Personerne skal samtidig møde hyppigere til samtale på jobcentret, end det kræves af andre, lyder det fra regeringen.

Initiativet er taget for at sikre, at særligt udenlandske arbejdstagere, der på grund af EU-reglerne har adgang til det danske velfærdssamfund, også står til rådighed for arbejdsmarkedet og reelt er i stand til at komme i arbejde i Danmark.

- Den frie bevægelighed i EU skaber en masse muligheder, men den skal ikke bruges til, at man rejser derhen, hvor man kan få de bedste velfærdsydelser, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske.

- Vi skal være sikre på, at reglerne bliver overholdt, og derfor indfører vi de her nye og strammere værnsregler, siger ministeren til avisen.

Lever man ikke op til kravene, vil man blive ramt af de sanktionsmekanismer, der allerede gælder for kontanthjælps- eller dagpengemodtagere.

Eksempelvis kan man blive frakendt retten til dagpenge, hvis man to gange på 12 måneder ikke lever op til kravene.

De nye krav til udenlandske ledige er allerede trådt i kraft 1. oktober via en såkaldt bekendtgørelse. Det betyder, at der i første omgang bliver tale om en toårig forsøgsordning.

Hvis ordningen herefter ønskes permanent, kræver det til den tid et flertal i Folketinget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip