Regeringen og KL vil lægge nye planer for inklusion

Inklusionen er gået fra at være ambitionen om et lærende fællesskab til at være et skældsord, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i forbindelse med fremlæggelsen af en række anbefalinger på inklusionsområdet.

Et ekspertudvalg har på et pressemøde onsdag overdraget en række anbefalinger til ministeren, som peger på, hvordan man fremover bør løfte inklusionsopgaven i folkeskolen.

Blandt andet lyder det fra ekspertgruppen, at måltallet om, at 96 procent af en årgang skal inkluderes i den almindelige folkeskole, skal droppes.

- Vi vil i regeringen tage den konsekvens, at man dropper 96 procents-målsætningen, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Regeringen vil nu indlede drøftelser med Kommunernes Landsforening om ekspertudvalgets anbefalinger, og jeg vil som minister søge tilslutning i folkeskoleforligskredsen til at få lavet ændringer, siger ministeren.

Og landets kommuner er klar til at justere indsatsen, når det gælder inklusion af elever i folkeskolen, siger næstformand i KL's børne- og kulturudvalg, Rikke Lauritzen (EL).

- Da aftalen om målsætningen blev indgået, var det for at vende en udvikling, som gik den forkerte vej, fordi for mange børn blev ekskluderet fra folkeskolen, siger hun.

- Det er lykkedes for kommunerne at få vendt udviklingen, og det er godt. Måltallet er ikke afgørende for arbejdet med at skabe en god skole for alle elever.

Det er Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, som har stået i spidsen for ekspertudvalget.

- Alle elever har ret til at være i et fællesskab. Det er langt mere målrettet at se på trivsel, end at tilfredsstille nogle med et 96 procents mål, siger Claus Hjortdal.

Han pointerer, at der er behov for, at der postes flere penge i folkeskolen, hvis inklusionen skal lykkes.

Ellen Trane Nørby vil dog ikke love flere penge.

- Det her er ikke en økonomiforhandling. Anbefalingerne peger desuden på, at man kan bruge ressourcerne bedre, end man gør i dag, siger hun ved pressemødet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip