Røde Kors-medarbejdere frigivet i Ukraine

De ni Røde Kors-medarbejdere, der siden fredag aften har været tilbageholdt af separatister i den østukrainske by Donetsk, er blevet frigivet igen.

Det oplyser Røde Kors-talsmanden David Pierre Marquet til nyhedsbureauet Dpa.

Ifølge Marquet drejer det sig om otte ukrainske Røde Kors-medarbejdere og en enkelt schweizisk medarbejder.

- Det var et nødberedskabshold fra den lokale Røde Kors-afdeling og en medarbejder fra Internationalt Røde Kors, der blev tilbageholdt. Men de er nu frigivet, siger en unavngiven Røde Kors-medarbejder til AFP.

Røde Kors-medarbejderne blev tilbageholdt, fordi de prorussiske separatister mistænkte dem for at spionere i Donetsk.

- De blev anholdt i går. Vi mistænker dem for at være involveret i spionage, og vi er lige nu i gang med at undersøge disse beskyldninger mod dem, sagde Kiril Rudenko, der er talsmand for separatistgruppen i Donetsk, tidligere lørdag morgen ifølge AFP.

En talsmand for Røde Kors i den ukrainske hovedstad Kijev oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at en af de tilbageholdte er blevet slået, mens han har været i separatisternes varetægt.

- De blev frigivet kl. 2 i nat. En af dem er blevet slået ganske alvorligt, siger Røde Kors-talskvinden Irina Tsarjuk til Reuters.

Hun oplyser, at den sårede medarbejder befinder sig på hospitalet.

Dansk Røde Kors oplyser, at der ikke er nogen danske medarbejdere i Donetsk.

Den lokale ukrainske hjemmeside Novosti Donbassa skriver, at separatisterne har beslaglagt et stort lager af medicin fra Røde Kors-kontoret i Donetsk, hvor der de seneste uger har været alvorlige kampe mellem prorussiske separatister og ukrainske sikkerhedsstyrker.

Episoden sker efter, at en gruppe OSCE-observatører 3. maj blev løsladt, efter at de havde været holdt fanget i den østukrainske by Slavjansk siden 25. april - blandt andet også på mistanke om spionage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip