Røde Kors: Milliarder skal bruges på flygtningekrise

En stor del af den danske udviklingsbistand skal bruges på den akutte flygtningekrise i Middelhavet.

Det mener Dansk Røde Kors, der efterlyser to milliarder kroner ekstra til at afhjælpe situationen, der alene de seneste dage frygtes at have kostet omkring 1000 migranter livet.

- Vores beregninger viser, at Danmarks humanitære bistand stort set ikke er steget i de seneste tre år. Altså i samme periode hvor vi har set en voldsom stigning i antallet af flygtninge og i FN's appeller, siger Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, til Berlingske.

- I det lys foreslår vi, at den humanitære bistand hæves med minimum to milliarder kroner allerede her i 2015.

Pengene skal ifølge den humanitære organisation bruges til den internationale indsats for flygtninge i deres nærområder.

De to milliarder kroner skal ifølge Røde Kors tages fra de 17 milliarder kroner, som Danmark årligt sætter af til langsigtet udviklingsbistand.

Anders Ladekarl håber, at politikerne vil hæve Danmarks udviklingsbistand til én procent af bruttonationalproduktet, som regeringen har haft som målsætning. På den måde ville det ikke være nødvendigt at omlægge bistandsmidlerne, understreger han.

Han kalder selv den løsning for "urealistisk", fordi blå blok har lagt op til at spare 2,5 milliarder kroner på netop udviklingsbistanden.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger, at han er indstillet på at bruge flere penge på den akutte situation.

- Men jeg kan ikke tage et så stort beløb som to milliarder kroner fra den langsigtede bistand, uden at det får alvorlige konsekvenser for en masse udsatte mennesker i udviklingslandene, siger han til Berlingske.

Danmark gav sidste år 16,3 milliarder kroner i udviklingsbistand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip