Rusland: EU undergraver fredsproces med sanktioner

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at Den Europæiske Union undergraver fredsprocessen i Ukraine ved at skærpe sanktionerne mod Moskva, skriver nyhedsbureauet Interfax.

- At træffe en sådan beslutning i samme øjeblik, som fredsprocessen er ved at blive stabil... Det betyder, at man vælger en sti, hvor fredsprocessen bliver forstyrret, siger den russiske udenrigsminister til Ruslands statslige tv.

Han tilføjer, at Rusland vil svarer på sanktionerne "roligt, passende og først og fremmest ud fra hensyn til vore interesser."

Samtidig siger en højtstående russisk embedsmand, at der vil komme mangel på benzin, hvis der indføres yderligere vestlige sanktioner mod teknologi, der anvendes til moderniseringer af landets olieraffinaderier.

EU offentliggjorde tidligere fredag de seneste sanktioner mod Rusland i EU-Tidende. Sanktionerne rammer blandt andre ledende medlemmer af det russiske parlament, som får indefrosset deres indeståender. Blandt de ramte er fremtrædende medlemmer som Igor Lebedev og Vladimir Sjirinovskij.

Lebedev er næstformand i parlamentets underhus, Dumaen, mens Sjirinovskij er en markant nationalist, der ofte har vakt opsigt uden for Rusland med provokerende udtalelser.

I alt er 24 navne føjet til listen over personer, der har fået deres midler i europæiske banker indefrosset. Personerne er samtidig forhindret i at rejse til EU-lande.

EU-præsident Herman Van Rompuy fastslog torsdag, at de 28 medlemslande er enedes om at indføre de sanktioner, der blev nået enighed om allerede i sidste uge.

Men der er samtidig en udstrakt hånd til Rusland i form af et løfte om, at sanktionerne kan blive justeret eller helt ophævet, når man har haft mere tid til at se, om fredsplanen fra sidste uge mellem Rusland og Ukraine holder. EU's udenrigstjeneste skal inden månedens udgang analysere situationen.

Sanktionerne rammer finansielle transaktioner i store energiselskaber som Gazprom, Rosneft og Transneft samt foretagender i forsvarsindustrien som helikopterproducenten Oboronprom, flyproducenten United Aircraft Corporation og Uralvagonsavod, der producerer kampvogne.

Fem statsejede russiske banker er nægtet adgang til at låne penge i EU.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip