Russisk Grenpeace-aktivist løsladt mod kaution

En russisk domstol har mod kaution besluttet at løslade en russisk statsborger, der er varetægtsfængslet for Greenpeace-aktionen i Det Arktiske Ocean.

Domstolen er kun gået med til at løslade en af de 30 aktivister, der er varetægtsfængslet efter aktionen mod russiske olieboringer den 18. september.

Domstolen siger i en kendelse, at Jekaterina Saspa kan sættes på fri fod mod en kaution på to millioner rubler (omkring 340.000 kroner).

Den russiske kvinde var læge om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, men var ifølge domstolen ikke blandt aktivisterne.

Advokater fra Greenpeace har forsøgt at få gruppen løsladt mod kaution, og derfor er løsladelsen af den russiske kvinde en lille sejr på vejen.

De 30 Greenpeace-aktivister har været varetægtsfængslet, siden Arctic Sunrise blev opbragt af russiske sikkerhedsstyrker og ført til Murmansk i det nordlige Rusland. De risikerede i første omgang en dom for pirateri, men er nu tiltalt for hooliganisme.

Den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen og de andre aktivister fra Greenpeace skal forblive bag tremmer i et fængsel i Sankt Petersborg under retssagen mod dem.

Løsladelsen af den russiske læge sker samme dag, som et af besætningsmedlemmerne fra skibet, australieren Colin Russell, har fået forlænget sin varetægtsfængsling med tre måneder.

Han skal sidde fængslet indtil 24. februar næste år.

Om Anne Mie Roer Jensen også får sin fængsling forlænget, bliver afgjort onsdag formiddag dansk tid.

Anklagemyndigheden går efter at få aktivisternes varetægtsfængsling forlænget med tre måneder.

Greenpeaces internationale chef, Kumi Naidoo, siger, at miljøorganisationen vil sætte alle kræfter ind for at få dem løsladt.

- Vi fortsætter med at forfølge hver eneste juridiske vej, vi kan, indtil hver og én af de 30 er hjemme hos deres familier igen, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip