Russisk lastbilinvasion forværrer konflikt med Vesten

Der var ingen opbakning til Rusland, da FN's Sikkerhedsråd fredag drøftede krisen i det østlige Ukraine. Mødet var hasteindkaldt, efter at næsten 100 russiske lastbiler, angiveligt fyldt med nødhjælp, uden tilladelse krydsede den ukrainske grænse.

Der blev ikke truffet nogen beslutninger eller fællesudtalelser på mødet. Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, forsvarede beslutningen om at beordre de mange lastbiler ind i det østlige Ukraine med, at hjælpen er nødvendig og Moskva er trætte af at "spille spil" med myndighederne i nabolandet.

- Vi ventede længe nok, og det var tid til at handle, siger Tjurkin efter mødet.

Ukraine har beskrevet russernes indtrængen som en egentlig invasion, og EU's udenrigschef kalder det en "klar krænkelse" af landets grænse.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fordømmer Ruslands handling og stiller spørgsmål ved, om der virkelig er tale om nødhjælp, eller om det kan være forsyninger til væbnede separatister i øst.

Storbritanniens FN-ambassadør, Mark Lyall Grant, der i denne måned er formand for Sikkerhedsrådet, fortæller, at ingen lande forsvarede Rusland på mødet.

Tysklands kansler Angela Merkel kontaktede fredag den russiske præsident Vladimir Putin for at udtrykke sin bekymring over den seneste udvikling. USA advarede samtidig Rusland om, at hvis lastbilerne ikke bliver beordret ud af Ukraine, kan det få konsekvenser i form at yderligere sanktioner.

Lastbilerne er allerede nået frem til Lugansk, hvor der er kampe mellem prorussiske separatister og ukrainske styrker.

Både den amerikanske præsident Barack Obama og Merkel siger, at Rusland har udløst en "farlig optrapning" af konflikten i Ukraine med sin militære tilstedeværelse og artilleribeskydning i landet.

Reaktionen fra Det Hvide Hus og Berlin kommer, efter at en talsperson for Nato fredag til New York Times fortalte, at alliancen for første gang har beviser for, at russisk militær er indsat i det østlige Ukraine.

Obama og Merkel er også "enige om", at den russiske lastbilkolonne er "en yderligere provokation og et brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet", oplyser Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters