Russiske lastbiler meldes på vej ud af Ukraine igen

En russisk konvoj af lastbiler, der efter russisk udsagn har transporteret nødhjælp til Ukraine, er tilbage i Rusland.

Alle lastbiler meldes ude, efter at konvojen fredag kørte ind i det østlige Ukraine uden tilladelse og dermed udløste nok en optrapning i konflikten mellem Rusland og nabolandet.

- Ifølge vores informationer klokken 13.00 lokal tid er det bekræftet, at 184 russiske lastbiler har forladt ukrainsk territorium, sagde talsmanden for det ukrainske militær, Andrij Lysenko.

Hvor mange lastbiler, der egentlig har været med i konvojen, er uklart, men nogle timer efter talsmandens melding sagde Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), at det var 227 lastbiler.

Organisationen har udsendt en erklæring, hvori det hedder, at OSCE-observatører har talt, at alle 227 lastbiler også er kørt ud af Ukraine igen.

Det russiske udenrigsministerium siger, at en humanitær hjælpekonvoj har afleveret nødhjælp på dens bestemmelsessted i Lugansk i det østlige Ukraine.

Ministeriet bekræfter samtidig, at det vil fortsætte et samarbejde med Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC om nødhjælp til Ukraine.

Konvojen med hvidmalede lastbiler kørte ind i Ukraine efter at have ventet en uge ved grænsen. De ukrainske myndigheder frygtede, at konvojen bragte våben til separatisterne i Ukraine.

Toldmyndighederne gennemsøgte lastbilerne, da de kørte ind Rusland, siger en talsmand for tolderne til det russiske nyhedsbureau RIA.

Rusland havde tidligere ladet journalister se ind i lastbilerne, som ifølge Moskva medbragte 1800 ton nødhjælp - blandt andet mad, vand, medicin og elektriske generatorer.

FN's Sikkerhedsråd var sent fredag hasteindkaldt for at drøfte optrapningen uden at blive enig om nogen fælles udtalelse.

Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, forsvarede beslutningen om at beordre de mange lastbiler ind i det østlige Ukraine med, at hjælpen er nødvendig, og Moskva er træt af at "spille spil" med myndighederne i nabolandet.

/ritzau/Reuters