Rygning og fedme dræber millioner af kinesere hvert år

Forurenet luft, rygning, overvægt og trafikulykker dræber hvert år mindst 4,7 millioner kinesere og koster samtidig Kina milliarder af kroner, viser ny forskning.

I en artikel, der er offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet, skriver forskere, at Kina på mange måder har gjort store fremskridt inden for folkesundhed, hvilket har ført til en markant stigning i den gennemsnitlige levealder.

I 1950 blev en kineser gennemsnitligt 40 år, mens middellevealderen i 2011 var 76 år.

På den anden side er risikoen for at dø tidligere på grund af sygdomme relateret til forurening, rygning, trafikulykker og livsstilssygdomme større end nogensinde før.

Blandt andet dør 1,4 millioner kinesere årligt for tidligt på grund af rygning, mens fedme koster 363.000 personer livet årligt. Omkring en million kinesere dør som følge af indendørs luftforurening - blandt andet fra madlavning over komfurer fyret op med træ og kul - mens 1,2 millioner dør tidligt på grund af udendørs luftforurening.

På Kinas veje mister op mod 800.000 personer årligt livet i ulykker.

De økonomiske omkostninger ved de tidlige dødsfald er enorme og tælles i hundredvis af milliarder kroner.

Forskerne fra både Kina og USA siger, at Kina har mulighed for at lære af rige lande, som allerede har gennemgået samme udvikling - et biprodukt af stigende rigdom.

- Mange af disse risici kan blive mindsket. Kina har mulighed for at undgå en gentagelse af den fulde effekt at byrder fra sygdomme, der kan forebygges, og som højindkomstlande har været påvirket af, siger forskerne ifølge The Lancet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip