S: Vold i danske fængsler kan ikke helt undgås

Det kan ikke undgås, at de indsatte i danske fængsler indimellem bliver udsat for vold af deres medfanger.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, til, at næsten hver femte bag danske tremmer har været udsat for vold ifølge en undersøgelse fra Kriminalforsorgen.

- Jeg tror ikke, at vi helt vil kunne undgå vold hverken med flere betjente eller færre indsatte, siger Trine Bramsen.

- Selvfølgelig skal man altid gøre alt, hvad man kan, for at undgå vold. Men vi har at gøre med nogle stadig mere hårde fanger, som sidder inde. Det er den allerhårdeste kerne, som sidder i de lukkede afdelinger i de danske fængsler, tilføjer hun.

Undersøgelsen omfatter 2453 fængslede. Størst er risikoen i de lukkede fængsler, hvor omkring hver tredje af de indsatte oplyser, at de "sjældent", "nogle gange" eller "ofte" har været udsat for vold.

Trine Bramsen siger, at hun ikke er overrasket over undersøgelsens konklusioner, og at der også fortsat skal være fokus på at forbedre forholdene i fængslerne.

- Vi er blandt andet blevet meget bedre til at sektionere - det vil sige opdele de indsatte, så de for eksempel ikke sidder sammen med bandemodstandere eller andre, hvor der kan opstå konflikter.

- Den anden del handler om, at fængselsbetjentene skal have nogle bedre redskaber, hvor vi blandt andet lige har givet dem lov til at bære peberspray, når der er tilspidsede situationer, så de kan afværge voldshandlinger, siger retsordføreren.

Kriminalforsorgen har for første gang gennemført en brugerundersøgelse blandt indsatte i landets fængsler og arresthuse. 2453 indsatte eller godt 60 procent af de indsatte har deltaget.

17 procent angiver, at de enten "sjældent", "nogle gange" eller "ofte" har været udsat for vold.

/ritzau/

 

Dagens Gossip