Sådan lærer du at give gode komplimenter

Skrevet af Aller Media

23/04/2014
Give komplimenter
Foto: Colourbox
Er du typen, der aldrig får sagt, at din kollega eller veninde har en smuk bluse på selv om du synes det? Og syntes du det er akavet at give fremmede mennesker komplimenter? Læs mere her.

Mest læste i dag

En lille anerkendelse fra et andet menneske, kan være det, der redder hele din dag. Og derfor er det så vigtigt, at vi husker at sætte ord på, når vi faktisk oprigtigt mener, at andre har gjort sig fortjente til vores ros.

Diane Gottsman, der er etikette-ekspert, forklarer til Huffingtonpost.com, at et sandfærdigt og velmenende kompliment kan være det skub, der skal til, for at vi fx tør tage en ny udfordring op, eller som giver os ekstra selvtillid og gør os mere veltilpasse. Men hvis du ikke giver det med omtanke, så kan det i stedet have præcis den modsatte effekt.

Diane Gottsman kommer med fire råd til, hvordan du giver de perfekte komplimenter, som andre mennesker reelt kan bruge til noget:

Vær konkret

Måske føler du, at det er grænseoverskridende verbalt at gå tæt på et andet menneske, hvorfor dine komplimenter ofte bliver meget generelle. Fx ’du ser godt ud’, når det egentlig er din venindes kjole, som klæder hende umanerligt godt. Men et kompliment har mere værdi for den anden, jo mere specifikt det er.

Så vov at sige dine tanker højt, næste gang du bemærker, at din venindes bluse rammer hendes øjenfarve perfekt, eller vær helt konkret, når du vil rose din kollega for en særlig arbejdsindsats.

Vær ærlig

Hvis du ikke mener dit kompliment fra hjertet af den ene eller den anden årsag, så vil det få præcist den modsatte effekt og gøre modtageren ked af det. Det er meget svært at skjule det, hvis et kompliment fx i virkeligheden dækker over slet skjult misundelse, eller hvis du ikke er sandfærdig i det, du siger.

Dog er det en god øvelse at erkende, at du faktisk gerne selv ville have været i din venindes eller kollages sted og alligevel give ros videre til personen. Men lad være med at forsøge at dække over eller lade som om, det ikke betyder noget, at de ser ud på en måde eller har opnået noget, du gerne selv ville have.

Find den positive vinkel

Hvis du har stået i en vanskelig situation eller haft en dårlig oplevelse, kan det være svært at finde noget godt at sige til andre. Men at finde det positive frem i selv svære omstændigheder kan både være et kick til dig selv og andre.

Så i stedet for at skabe en negativ stemning eller sidde tavs tilbage, så prøv at løfte situationen ved at finde noget godt at sige om eller til de andre.

Lad være med at tøve

Hvis du ofte har haft lyst til at sige noget pænt til folk omkring dig, så gør det! Hvis du venter for længe, kan det ende med en dag at være for sent, fordi de mennesker ikke længere er i dit liv.

Og fordi at folks positive reaktion på at få et velment kompliment kan være et stort kompliment tilbage til dig, så er det en gevinst for jer begge, at rosen bliver sagt højt.

Læs også

Sanser - Vi oplever verden gennem vores sanser, som alle er rettet mod vores omgivelser. Her er de fem klassiske - høresansen, synssansen, lugtesansen, smagssansen og følesansen. Sanserne er dog ikke de eneste vi har - her kan du læse om alle syv.

Chili con carne - Denne lækre opskrift på chili con carne tager under 20 minutter at lave og er beregnet til fire personer.

Fødselsdagssang - Her finder du tekst og melodi til den klassiske danske fødselsdagssang I dag er det Oles fødselsdag.