Sådan undgår du kontorkaos efter ferien

Et par ugers fri giver mærkelig nok stressfølelse hos mange. For de føler ganske enkelt, at de vender tilbage til ufuldendte opgaver og manglende overblik. Det skyldes ofte, at vi ikke har fået systematiseret opgaverne grundigt nok op til ferien, forklarer en ekspert i personlig effektivitet.

- Det er et udbredt problem og handler først og fremmest om, at vi er urealistiske i forhold til, hvad vi kan nå lige op til og lige efter ferien. Det betyder, at vores planer skrider, og det æder det overskud, som ferien ellers har givet os, siger Søren Krogsgaard fra kursusfirmaet Nye Visioner, der har hjulpet mere end 10.000 danskere med at få styr på planlægningen på deres arbejdsplads.

Den dårlige start efter ferien kan dog forebygges ved lidt mere forudseenhed.

- Nøglen er på forhånd at få planlagt de opgaver, der skal laves i ugerne efter ferien. Og det skal du gøre i god tid, inden du rejser, for så får du både mere ro på rejsen og ikke mindst ro og overblik, når du kommer tilbage på jobbet igen, siger Søren Krogsgaard.

Det er vigtigt at sikre sig selv tid til planlægning allerede før ferien. Søren Krogsgaard har en række konkrete bud på, hvordan man undgår en hård landing på første arbejdsdag.

Før ferien:

  • Sæt ferie-auto-svar på mailen allerede dagen før ferien. Så forventer afsenderne ikke svar før efter ferien, og du undgår dermed uventede sidste-øjebliks-opgaver
  • Undgå at holde møder den sidste dag før ferien. Registrer dig selv som optaget i kalenderen hele dagen, så du kan bruge tiden på at gøre dig klar og afslutte de sidste opgaver samt på at få ryddet skrivebordet.
  • Lav en ferie-besked på mobil og arbejdstelefon allerede fra morgenstunden på afrejsedagen
  • Gennemgå kritisk dine opgaver og vurdér, hvad der kan vente til efter ferien
  • Prioriter og fremdater de ufærdige opgaver, der ligger og venter på dig efter ferien, til forskellige dage alt efter hvor presserende de er. Så popper de ikke op på skærmen alle sammen på første arbejdsdag og fjerner hele dit oveblik og motivation

Efter ferien:

  • Reserver mindst en halv dag efter ferien til at få overblik over mail, post og nye opgaver.
  • Lad autosvar på mail og telefon blive den første dag
  • Opdatér din opgaveliste med det samme, så den er realistisk
  • Husk, at de fleste af os er lidt ude af træning efter ferien og derfor er mindre effektive
  • Hør chefen, om du kan få lov at arbejde hjemme den første dag, så du er sikker på at nå ovenstående

 

 

Dagens Gossip