Sårede soldater kæmper om guld i London

For godt to år siden vendte den danske delegation hjem fra London med ni OL-medaljer i bagagen.

Søndag sætter et nyt hold danske atleter sig så i flyveren med kurs mod den Olympiske Park i London i jagten på mere hæder.

Men denne gang er traditionelle sportsgrene som fodbold, sejlsport og badminton udskiftet med kørestolsbasket, indendørs roning og siddende volleyball, når der dystes ved et nyt stort internationalt idrætsstævne for skadede krigsveteraner, Invictus Games.

Danmark sender en delegation på 25 mænd og to kvinder af sted. Men selvom deltagerne har drømme om medaljer og en plads på podiet, så er det ikke det vigtigste, siger Peter Tolderlund, der er chef for det danske Invictus-projekt.

- Det handler først og fremmest om at gøre opmærksom på, at vi her har nogle veteraner, som har betalt en utrolig stor pris, mens de har kæmpet for deres land, siger han.

De danske deltagere er ramt af vidt forskellige skader. Nogle er blevet ramt af skud, andre har fået sprængt lemmer af ved vejsidebomber, og nogle er vendt hjem med posttraumatisk stress (PTSD).

Men fælles for de skadede veteraner er, at idrætten hjælper til at få en bedre hverdag.

- Idræt har både et socialt aspekt, det hjælper også på den fysiske genoptræning, og så er det en genvej til at sætte sig nye mål og føle, at man fortsat kan opnå noget. På den måde kan idræt spille en stor rolle i rehabiliteringen, siger Peter Tolderlund.

Selvom medaljerne ikke er det vigtigste, så lover han et hold topmotiverede danske atleter ved legene.

- Det er meget svært, for vi har ikke prøvet det før, så vi ved ikke, hvor gode vi er i forhold til de andre. Men vi har blandt andet et godt kørestolsbaskethold, gode bueskytter, dygtige cyklister og atletikudøvere. Så vi har muligheder for at skabe gode resultater, siger han.

Det er den britiske prins Harry, der har taget initiativ til arrangementet. Prins Harry har selv været udsendt til Afghanistan to gange, og han har på forhånd lovet, at Invictus Games bliver en tilbagevendende begivenhed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip