Sælramte fiskere kræver erstatning

Sæler fra den store bestand i Østersøen er ifølge formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, en akut og voksende trussel for kystfiskerne i hans område. Det gælder både garnfiskeriet af torsk og fiskeriet af laks på langliner.

- Laksene på kroglinerne er der gennemsnitligt i 20-25 procent af fangsterne gnavet i. Nogle dage er det meget mere og andre dage mindre. Ved Christiansø er det helt umuligt længere at af fange torsk på grund af sælerne, siger han.

Her startede problemerne, men de breder sig nu langs Bornholms øvrige kyster.

- Al snakken om ulveskader i Jylland på grund af bare to ulve undrer mig, når vi her taler om voldsomme skader på vores fangster, som vi har oplevet i årevis og i stigende grad. Det er ikke den 11. time længere. Klokken er over 12 nu, siger han.

Han peger på, at fiskerne er nødt til at sejle længere og længere væk fra kysten i søgningen efter fisk.

- Men efter en eller to dage så har sælerne, som langtfra er dumme, fundet ud af, hvor garnene er nu, og så gør de vilde indhug igen, siger han.

Han mener derfor, at reglerne skal ændres, så den fredede sæl fremover må skydes på ynglepladserne.

I dag kan Naturstyrelsen kun give tilladelse til at skyde en sæl, hvis den er til gene ved faststående fiskeredskaber. En tilladelse som der i øvrigt de senere år kun er uddelt 15-20 af.

- Man har ladet stå til alt for længe. Vi havde hørt om problemerne med sælerne fra vore svenske kolleger, før det kom her for alvor. Deroppe er det så stort, at de har en kompensationsordning for skader på fiskeriet, siger Thomas Thomsen.

Det samme bør indføres i Danmark, mener han. Ikke mindst fordi han er bange for, hvor lang tid der går, før politikerne tager fat på en politisk ømtålelig regulering af sælerne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip