Sarkozy fører anden runde af fransk lokalvalg

Den franske højrefløj under ledelse af den tidligere præsident Nicolas Sarkozy er den helt store vinder af søndagens lokalvalg til de franske departementer, viser valgstedsmålinger.

Sarkozys konservative parti UMP og dets allierede har vundet 68 eller 69 departementer, hvilket er en klar fremgang fra de nuværende 41.

- Det franske folk har i stort omfang afvist François Hollandes og hans regerings politik, siger Nicolas Sarkozy i en tale til partistøtter søndag aften.

- Tiden til forandring er kommet, tilføjer han.

Frankrigs præsident Hollande og hans socialistparti står til at miste omkring halvdelen af de 61 departementer, det har været i kontrol over.

På forhånd var der stor spænding om, hvor godt et valg Marine Le Pen og hendes indvandrerkritiske parti Front National ville få.

Samlet set fik Front National cirka hver fjerde stemme, men på grund af det franske valgsystem, får det kun 62, hvilket svarer til under to procent af de 4108 pladser, der skulle besættes ved søndagens valg.

Men selv om Front Nationals fremgang er mindre end ventet, vækker det bekymring hos den franske regering, at hver fjerde franskmand stemmer på det højrenationale parti.

Den socialistiske premierminister Manuel Valls siger, at "fremgangen til Front National er et tegn på en varig uro i Frankrigs politiske landskab".

Valls bekræfter, at de konservative og deres allierede i centrum-højre partierne har vundet.

Det var anden søndag i træk, at millioner af franskmænd var ved stemmeurnerne. Udfaldet af den første valgrunde mindede om resultaterne søndag.

Lokalvalget opfattes først og fremmest som en test af opbakningen til det nationalistiske og indvandrerkritiske parti Front National, der har Marine Le Pen som national frontfigur.

I alt skal der vælges 4108 medlemmer af de såkaldte generalråd under de over 102 franske departementer - en slags storkommuner. Deres magt er begrænset, og derfor har lokalvalgene typisk ikke fået mange franskmænd op af stolene.

Valget har styrket Sarkozy, som nu for alvor ventes at sætte kursen mod præsidentpaladset. Det næste franske præsidentvalg er i 2017.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip