Saudi-Arabien rykker militære styrker til Yemens grænse

Den shiamuslimske Houthi-gruppe støttet af allierede styrker har onsdag angrebet og indtaget en flybase i det sydlige Yemen kun 60 kilometer fra Aden. Samtidig mobiliserer Saudi-Arabien store militære styrker ved grænsen.

Det oplyser kilder og lokale beboere.

Det er den stor flybase al-Anad, som er angrebet. Den var forsvaret af soldater, der er loyale over for præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi, som har søgt tilflugt i Aden.

Ifølge lokale beboere står Houthi-militsen onsdag middag lokal tid kun 40 kilometer fra Aden, og det truer med at udløse en større krig på Den Arabiske Halvø.

Houthi-militsen har i løbet af en række måneder tilkæmpet sig kontrollen over store dele af det nordlige Yemen og har overtaget hovedstaden Sanaa.

Præsident Hadi, der støttes af USA, satte de i husarrest, men det lykkedes ham at flygte til havnebyen Aden.

Amerikanske embedsmænd siger tidligt onsdag, at Saudi-Arabien er i gang med at rykke tunge våben, herunder artilleri, til områder, der støder op til den yemenitiske grænse.

Den militære mobilisering kommer, efter at Houthi-militsen er rykket længere sydpå.

I weekenden indtog de shiamuslimske soldater den centrale by Taiz, og turen er nu kommet til flybasen al-Anad.

En amerikansk embedsmand betegner Saudi-Arabiens militære mobilisering for "betydelig", og antyder, at et saudisk flyangreb kan blive en realitet, hvis Houthi-gruppen angriber den sunnimuslimske præsidents tilflugtssted Aden.

Analytikere påpeger, at det kan blive en krig per stedfortræder, for den shiamuslimske milits støttes af Iran, mens Saudi-Arabien og de angre sunnimuslimske lande på Den Arabiske Halvø støtter præsident Hadi, som har siddet ved magten i tre år.

- Saudierne er dybt bekymret for, hvad de ser som en iransk bastion i en fejlslagen stat langs deres grænser, sagde den amerikanske ambassadør i Yemen, Matthew Tueller, for få dage siden.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip