Serbien: Opløser parlamentet og udskriver valg

Serbiens præsident, Tomislav Nikolic, opløste onsdag parlamentet i Beograd og udskrev et valg til afholdelse den 16. marts, som det var blevet krævet af det regerende Serbiens Progressive Parti.

- Jeg har netop underskrevet dekretet om opløsning af parlamentet, så der kan holdes valg den 16. marts, siger Nicolic i en kort erklæring, der blev transmitteret direkte i det nationale tv.

Det højreorienterede Serbiens Progressive Parti (SNS) ønsker at profitere af landets vellykkede politik i forhold til EU.

Serbien søgte optagelse i EU første gang 2009. Det fik officielt status som kandidatland i 2012 efter en normaliseringsproces omkring Kosovo.

Serbien planlægger at leve op til alle optagelsesbetingelser i EU i 2018 og efterfølgende optagelse i 2020, siger Dacic, som fremhæver, at en folkeafstemning om EU vil blive holdt i Balkanlandet.

Serbien står til at blive den tredje republik fra det tidligere Jugoslavien, som bliver optaget i EU. De første var Kroatien og Slovenien.

De 6,8 millioner indbyggere i Serbien var også ved stemmeurnerne sidste år, da valgkampen især var fokuseret på den stigende arbejdsløshed og den strenge økonomiske situation.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip