Serbien vil bosnisk kommandant udleveret af Schweiz

Den serbiske regering har formelt anmodet Schweiz om at udlevere Naser Oric, der under den bosniske krig fra 1992 til 1995 var de bosniske muslimers kommandant i Srebrenica-området.

I 2008 blev Oric frikendt ved FN-domstolen for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien, men den 10 juni i år blev han anholdt i Schweiz efter serbisk anmodning.

Serbien udsendte i 2014 en anholdelsesbegæring på ham.

FN-domstolen frikendte ham for de serbiske anklager om, at han er ansvarlig for at have myrdet civile bosniske serbere.

Oric har tidligere erklæret, at han vil modsætte sig udlevering til Serbien, og Reuters skriver, at hele sagen risikerer at kaste skygger over de planlagte ceremonier i forbindelse med 20-året for massakren i Srebrenica.

I Srebrenica myrdede bosniske serbere i juli 1995 8000 muslimske mænd og drenge. Massakrerne begyndte 11. juli og varede i flere dage.

Der er mulighed for, at Serbiens premierminister, Aleksander Vucic, skal til Srebrenica og deltage i en ceremoni den 11. juli, men Reuters skriver, at sagen om udleveringen kan kaste skygger over det projekt.

En talskvinde for det serbiske justitsministerium siger, at ja, der er sendt en udleveringsbegæring til Schweiz.

Hun har ikke flere kommentarer.

Premierminister Vucic var tidligere en serbisk nationalist, men nu betegner han sig selv som en provestlig reformator.

I fredags sagde han, at han er klar til at deltage i Srebrenica-ceremonien for at vise respekt for ofrene, forudsat at Bosnien vil have ham dér.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip