SF: Forsikringsselskaber vil lave A- og B-hold

En glidebane.

Sådan lyder det fra både SF og Dansk Folkeparti, når det gælder forsikringsselskabernes ønske om at få indsigt i de gener, som deres kunder slæber rundt på.

Forsikringsselskaberne vil gerne have ophævet de regler, der i dag forbyder, at de kan kræve at se potentielle kunders gentest, og i øjeblikket er Justitsministeriet i "tænkeboks" på området, skriver Politiken mandag.

Men det kan der ikke blive tale om, siger SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, der frygter, at branchen er i gang med at skabe et A- og B-hold.

- Jeg synes, det er en glidebane, der er uetisk at kaste sig ud i, fordi de ude efter flere penge, siger hun og fortsætter:

- Og hvor går grænsen? Vi kan blive ved. I det her tilfælde kan det være, at du bærer et gen. Det er ikke sikkert, at det gen udvikler sig til en sygdom. Er næste skridt så, at folk skal tage en gentest, hvis de skal tegne en forsikring, spørger hun.

At give forsikringsselskaber ret til indsigt i kundernes arvemateriale ligger heller ikke i Dansk Folkepartis dna, fastslår partiets sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Jeg frygter en glidebane, hvor folk ikke kan få en forsikring, fordi de har en eller anden procentdels risiko for at kunne få en sygdom, som de måske aldrig får i virkelighedens verden, siger hun.

- Den enkelte må selv vælge, om der skal være indsigt i deres gentest. Vi kan i dag se psykisk syge, der ikke kan få en forsikring, fordi de har haft en somatisk diagnose - heller ikke selvom de ikke lider af den mere, påpeger hun.

Underdirektør i brancheorganisationen Forsikring og Pension, Anne Seiersen, mener, at forsikringsselskabernes og kundernes viden skal udlignes.

- Det vigtige for os, når vi taler høje forsikringer, er, at vi har den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har, siger hun til Politiken mandag.

- Hvis du har fået taget en gentest, der viser stor risiko for, at du får en livstruende sygdom, kan det af gode grunde påvirke din efterspørgsel efter forsikring, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip