SF-ordfører: Vi er gået helt til grænsen

De danske politikere er med en ny lov gået helt til grænsen i forhold til åbenhed omkring arbejdet i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Mere offentlighed ville nemlig skade efterretningstjenestens mulighed for vigtigt samarbejde med udlandet, mener SF.

- Der er forskellige grader af ønsker til åbenhed, men vi må også erkende, at PET i sagens natur ikke kan være helt åbne omkring det, de laver, siger Karina Lorentzen, SF's retsordfører.

- Udlandet vil ikke samarbejde med en tjeneste, som lækker oplysninger eller lægger oplysningerne offentligt tilgængeligt ud, siger Karina Lorentzen.

Loven indeholder blandt andet et nyt uafhængigt tilsyn, der skal sikre en bedre kontrol med PET.

Tilsynet skal have fem medlemmer. Formanden bliver udpeget af præsidenterne for Østre og Vestre Landsret. De øvrige medlemmer udpeges af justitsministeren efter en drøftelse med Folketingets Kontroludvalg.

Loven er allerede blevet udsat for kritik. Havde det stået til Enhedslisten, så skulle PET-tilsynet, ud over opsynet med PET's omgang med personoplysninger, også føre kontrol med PET 's operative indsatser.

Og Jacob Mchangama, der er chefjurist i den liberale tænketank CEPOS, beskylder SF og De Radikale for at have sovet i timen ved ikke at have presset mere på for at få en endnu stærkere kontrol.

Men den kritik afviser Karina Lorentzen.

- Jeg savner eksempler på, hvad tilsynet ellers skulle kunne. Jeg mener, at tilsynet har meget store beføjelser.

- Selv i et tilfælde som med Morten Storm vil tilsynet have en kompetence, såfremt der er udvekslet oplysninger om det, siger retsordføreren.

Hun mener, at politikerne er gået helt til ydergrænsen med hensyn offentligheden.

- Vi skal hele tiden have en balance i at beskytte vores samarbejde med udenlandske tjenester og samtidig sikre retssikkerheden, siger Karina Lorentzen.

- På nuværende tidspunkt har vi ramt en rigtig fin balance, og vi må sige, at vi fortsat er i top på terroristernes liste, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip