SF: Pædofili-frikendte skal hjælpes med bolig og arbejde

Mænd, der frikendes i sager om pædofili, skal mødes med massiv støtte og vejledning i det øjeblik, de løslades fra varetægtsfængsling.

Det er opfordringen fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der i Kristeligt Dagblad efterlyser et såkaldt efterværn, som kan hjælpe de frikendte på fode igen ved for eksempel at hjælpe dem til at finde bolig, arbejde og genetablere sociale netværk. Et sådant efterværn findes allerede til dømte kriminelle, men ikke til personer, der frifindes. De må klare sig selv.

- Det er uanstændigt over for de mennesker, at samfundet ingen forpligtelse har til at hjælpe dem efter en uretmæssig fængsling, siger Karina Lorentzen, der vil rejse sagen over for justitsminister Mette Frederiksen (S).

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan frikendte i pædofilisager kan sidde varetægtsfængslet i flere måneder, mens deres sager efterforskes. Imens smuldrer tilværelsen uden for murene.

Nogle mister deres hjem, arbejde og kontakt til familie og venner. Andre kommer ud på den anden side med svære psykiske problemer som angst og posttraumatisk stress. Flere af dem har også vanskeligt ved at genetablere deres tilværelse, fordi mistanken om pædofili følger dem på trods af frifindelsen.

- Vi må se i øjnene, at personer, der har været anklaget i sager om overgreb mod børn, kan være svært stigmatiserede, selv om de frifindes. Og den udfordring løser vi ikke ved bare at appellere til kommunerne om at gøre deres arbejde bedre. Vi må sætte ind med en målrettet indsats. Det skylder vi dem, siger Karina Lorentzen til Kristeligt Dagblad.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener imidlertid, at forudsætningerne for at støtte de frikendte allerede findes i kommunerne. Det er bare ikke alle kommuner, der er bevidste om, at det er et kommunalt ansvar eller har det rette beredskab til at løfte opgaven.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip