Sjat-tisseri koster 40 milliarder om året

Det er ikke sjovt at indrømme, at man har problemer med at holde på vandet. Men ud over, at inkontinens er en tabubelagt sygdom med store personlige omkostninger til følge, koster lidelsen også samfundet et tocifret milliardbeløb hvert år. Faktisk overstiger den tabte samfundsfortjeneste ved inkontinens 40 milliarder kroner på årsbasis.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Fremtidsforskning. 

Det er første gang, at det samlede tab ved inkontinens er blevet undersøgt. Tidligere gav regnestykket et facit på to milliarder. Men dengang var den tabte arbejdsfortjeneste ikke regnet med. Det er den nu.

Læs også: Hver tredje mand går med beskidte underbukser

- Når man beregner, hvad inkontinens koster samfundet, skal man også medtage de skjulte omkostninger. Regnestykket bør derfor også inkludere værdien af nedsat produktivitet hos både personer med inkontinens samt pårørende. Og her beløber den samlede årlige udgift sig op over 40 milliarder kroner, siger Jeffrey Saunders fra Institut for Fremtidsforskning, der siden 2009 har beskæftiget sig med de finansielle konsekvenser af inkontinens, i en pressemeddelelse.

Han baserer sine tal på en rapport fra New Zealand om inkontinens. I New Zealand, der har cirka fire millioner indbyggere, ligger det samlede samfundstab på 36,5 milliarder kroner. Omregnet til Danmarks indbyggertal på 5,5 millioner, er tallet over 40 milliarder kroner hvert år.

Anden forskning fra Australien viser, at de økonomiske effekter kunne være endnu større, hvis man tager omkostningerne relateret til sygdomsbyrden i betragtning.

Tallene er netop blevet fremlagt i Madrid på verdens største konference om inkontinens, Global Forum on Incontinence (GFI 2014), hvor mere end 300 sundhedsprofessionelle, politikere, embedsmænd og repræsentanter fra patientorganisationer deltog.

Læs også: Pas på med luren! Du kan dø tidligt

Samfundstabet kommer ifølge Jeffrey Saunders til at stige i fremtiden. 

- Danmark kan se frem til op til 500.000 flere over 65 år frem imod 2050, mens vi også vil opleve store generationer af kvinder nå overgangsalderen, som udgør en stor gruppe af inkontinente. Disse faktorer sammenholdt med en fremtidig stigning i både overvægtige og folk med demens, som også er forløbere for inkontinens, betyder, at udgifterne vil eksplodere yderligere i fremtiden,” siger Jeffrey Saunders.

 

Dagens Gossip