SpaceX transporterer fragt til ISS med genbrugsraket

Efter to udsættelser tidligere på ugen affyrede det kommercielle rumagentur SpaceX lørdag dets Falcon 9-raket på en historisk genbrugsmission, efter at have sendt den ubemandede fragtrumkapsel Dragon mod den internationale rumstation, ISS.

Raketten blev affyret fra Cape Canaveral i Florida klokken 04.47 (klokken 10.47 dansk tid) og blev minutter senere fulgt op i et forsøg på at styre rakettens første del i en kontrolleret landing på en flydende platform i Atlanterhavet.

Men den mission mislykkedes. Elon Musk, der er grundlægger og chef for SpaceX, skriver på Twitter, at landingen var for hård, men at forsøget lover godt for fremtiden.

Inden opskydningen sagde viceadministrerende direktør i SpaceX Hans Koenigsmann til journalister, at platformen er meget stor, når den ligger på jorden eller flyder på havet, men set fra flere hundrede kilometers højde er den meget lille at lande på.

Den primære opgave for Dragon-kapslen er at levere mere end 2300 kilo mad, udstyr og andre forsyninger til rumstationen ISS' besætning på seks kosmonauter og astronauter. ISS er i kredsløb 418 kilometer over Jorden. Dragon ventes at nå frem til ISS mandag.

Fragten omfatter bananfluer, der skal benyttes til immunforskning samt et instrument, der skal måle skyer og luftstrømme i Jordens atmosfære.

SpaceX er et af to selskaber, der er hyret af Nasa til at flyve fragt til rumstationen. Projektet omfatter 15 nationer. Det andet firma, Orbital Sciences Corp. røg i oktober ud på et sidespor, da dets Antares-raket eksploderede minutter efter opskydningen.

Lørdagens opskydning var SpaceX' 14. Falcon 9-flyvning og den femte af 12 planlagte fragtflyvninger med forsyninger i den samlede 1,6 milliarder dollar store kontrakt med det amerikanske rumfartsagentur Nasa.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip