Store protester skal teste undtagelsestilstand i Venezuela

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

En 60 dage lang undtagelsestilstand er mandag trådt i kraft i Venezuela på ordre fra landets pressede præsident, Nicolas Maduro.

Undtagelsestilstanden betyder, at hæren med hjælp fra grupper af civile skal forsøge at tackle den udbredte mangel på fødevarer samt dæmme op for uro i det sydamerikanske land.

Dekretet om undtagelsestilstand giver Nicolas Maduro mulighed for i høj grad at ignorere forfatningen, så han fortsat kan klynge sig til den magt, der er skrumpet mere og mere ind de seneste måneder.

Men oppositionen, der sidder på flertallet i nationalforsamlingen i Caracas og vil forsøge at få fjernet Maduro fra magten i en folkeafstemning, vil teste undtagelsestilstandens tiltag om at lægge låg på eventuelle uroligheder med landsdækkende protestmarcher allerede onsdag.

Politiet og hæren opløste så sent som i sidste uge lignende demonstrationer med tåregas.

Udviklingen truer med at gøre slemt til værre i det olierige land, der er hårdt presset af faldet i olieprisen. Økonomien hænger i laser efter lang tids hyperinflation og tre års recession.

Udviklingen vækker bekymring på tværs af Latin- og Nordamerika. Også i USA:

- Situationen for befolkningen i Venezuela er forfærdelig. Nu er det på tide, at lederne i Venezuela begynder at lytte til de forskellige stemmer i Venezuela og arbejder sammen på fredelig maner for at finde løsninger, siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus i Washington.

USA's ord gør formentlig ikke det store indtryk på præsident Maduro, der har gjort en dyd ud af at gøre amerikanerne til hele årsagen for den miserable situation i landet.

Han har bedt militæret forberede sig på, hvad han kalder truslen om en væbnet intervention støttet af USA på foranledning af "Venezuelas fascistiske højrefløj".

/ritzau/AFP