Svensk skovbrand er fortsat ude af kontrol

Den enorme skovbrand i Sverige er tidligt tirsdag morgen fortsat ude af kontrol.

Branden i nærheden af byen Västerås i Västmanland blev mandag aften opgraderet til et nationalt anliggende.

- Situationen er helt exceptionel. Det er den største skovbrand i moderne tid, siger brandvæsnets talsmand Fredrik Eriksson til den svenske avis Aftonbladet.

Mandag morgen var der forhåbninger om at få bekæmpet flammehavet. Men det er gået stik modsat. Kraftig vind og rekordhøje temperaturer på næsten 35 grader får ilden til at æde sig ind på nye områder.

Branden har stået på i nu fem dage.

- Oppe ved trætoppene blæser det 15 meter per sekund og det betyder, at gløder kan flytte sig flere kilometer, siger Erik Bergman fra indsatsledelsen til Aftonbladet.

Beredskabsstyrelsen advarede mandag de 4500 beboerne i byen Norberg om at forberede sig på en eventuel evakuering. Det har dog endnu ikke været nødvendigt.

I forvejen er omkring 1200 personer allerede blevet tvunget til at forlade deres boliger.

Områdets små landsbyveje er fyldt med brandbiler og politibiler. Over 100 personer fra forsvaret og hjemmeværnet assisterer brandvæsnet, mens 13 helikoptere bombarderer flammerne med vand.

Tirsdag ventes to italienske fly, som er specialbygget til at håndtere slukning af skovbrande, at blive sat ind i bekæmpelsen.

- Der er tale om en nødsituation. Det er ekstremt tørt og den mindste gnist antænder omgående, siger indsatsleder Håkan Fehne ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Branden har ikke kostet menneskeliv, men en 42-årig mand er kommet alvorligt til skade, og ni frivillige slukningsarbejdere var mandag middag i livsfare, da de blev omringet af flammer. Efter tre timer blev de reddet ud.

- Det var i sidste øjeblik. Det kunne være gået helt galt, siger redningsleder Mats Körner.

Fem skovarbejdere blev tvunget til at hoppe i en sø for at undslippe flammerne, skriver avisen Vestmanlands Läns Tidning.

Branden raser i et område på omkring 100 kvadratkilometer. Det frygtes, at slukningsarbejdet vil stå på hele august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip