Svenske rentenedsættelse giver billigere svensk krone

Skrevet af admin

|

03/07/2014

Dagens topnyheder

Den svenske Riksbank sænkede overraskende renten torsdag morgen fra 0,75 procent til 0,25 procent. Samtidig blev forventningen til det fremtidige renteniveau nedjusteret betydeligt. Riksbanken forventer nu tidligst at hæve renten i slutningen af 2015.

- Dermed er der nu udsigt til en lav svensk rente i markant længere tid end tidligere antaget. Rentenedsættelse og nedjusteringen af de fremtidige renteforventninger er meget overraskende, siger Morten Helt, senioranalytiker i Danske Bank.

Morgenens rentenedsættelse fik den svenske kronekurs til at falde med knap 2,5 procent. Og en svensk krone kan lige nu købes for 0,797. Det er det laveste niveau siden 2011. Det betyder, at pengene rækker længere i det svenske, hvis man veksler fra danske kroner.

- I løbet af det seneste år er den svenske krone faldet mere end seks procent i forhold til den danske krone, siger Morten Helt i en kommentar.

- Vi forventer, at den svenske krone kurs vil holde sig omkring nuværende lave niveauer - i omkring 0,79 til 0,81 - den kommende måneds tid, hvilket er godt nyt for de danskere, der planlægger at holde ferie i Sverige denne sommer, siger han.

Ulrik Bie, der er cheføkonom hos Nykredit, siger, at der ikke er tvivl om, at Riksbanken er "gået i panik over den nuværende periode med inflation på omkring nul" i Sverige.

- Når Riksbanken nedsætter renten så massivt skyldes det primært, at den aktuelle inflation fortsat er tæt på nul og dermed langt fra Riksbankens målsætning. Dertil kommer, at både ECB og Norges Bank har lempet pengepolitikken, siger Ulrik Bie.

- Riksbankens rentebane blev sænket således, at den viser en 12 procents sandsynlighed for en yderligere rentenedsættelse senere på året, mens den første renteforhøjelse udskydes til udgangen af 2015, siger cheføkonomen.

/ritzau/