Sverigedemokraternas partileder er gået ned med stress

Det er hårdt at stå i spidsen for et af Sveriges mest udskældte partier.

Det må Jimmie Åkesson nu sande. Formanden for det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) er blevet sygemeldt på ubestemt tid på grund af symptomer på stress og udmattelse.

- Partilederposten har længe været hård, siger han til dagbladet Expressen.

- Det er givet, at arbejdet i sig selv er krævende med rejseri, stress og den stadige hjemve, men fremfor alt er der meget andet, som har stjålet energi og tæret både fysisk og psykisk, siger han til den svenske avis.

Åkesson siger også, at "modstandernes ihærdige forsøg "på at stoppe partiets fremgang", og mediernes "kampagnejournalistisk" samt "ekstremisternes umådelige had" er eksempler på det, der har tæret på kræfterne.

Sverigedemokraterna blev den helt store triumfator ved Sveriges riksdagsvalg i september, hvor partiet blev det tredjestørste parti i Riksdagen.

Den 35-årige Åkesson understregede i valgkampen, at han ikke ville tolerere verbale udskejelser fra sine partifæller. Men han er selv ofte blevet mødt med buhråb og æggekastende demonstranter ved valgarrangementer.

Åkesson fik sin interesse for politik ved Sveriges optagelse i EU. Og da han i 1995 ledte efter et parti, der ligesom han selv var arg modstander af EU, faldt valget på SD.

Den politiske karriere kom for alvor i gang, da Jimmie Åkesson stiftede bekendtskab med Sverigedemokraterna. Den unge statskundskabsstuderende steg hurtigt i graderne i partiet, og i 2005 måtte han sætte studierne på pause for at kunne hellige sig posten som partiformand.

Fem år efter - ved valget i 2010 - lykkedes det Sverigedemokraterna at komme over spærregrænsen på fire procent med 5,7 procent af stemmerne.

Det var første gang, at et parti med så markante holdninger til indvandring fik vælgernes støtte, og ved valget i sidste måned gik SD frem til 12,9 procent af stemmerne.

Expressen udkom dagen efter valget med en sort forside i protest mod Sverigedemokraternas "isnende valgsejr" - det er samme avis, som Åkesson nu står frem i med sin sygemelding.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip