Svindeltiltalt oliefirma søgte at lukke sag med forlig

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

Det var et forsøg på at lukke sagen og undgå dårlig presseomtale, at et dansk oliehandelsfirma valgte at indgå forlig med et malaysisk rederi.

Sådan lyder forklaringen fra det danske firma, der er anklaget ved Retten i Kolding for at have overfaktureret den malaysiske kunde for 24,3 millioner kroner.

Mens Bagmandspolitiet var i gang med at efterforske sagen, trak rederiet i Malaysia pludselig politianmeldelsen tilbage.

Det skete, fordi der blev indgået et forlig mellem parterne.

- Når der er indgivet en politianmeldelse giver det megen og uheldig presseomtale. I sidste ende valgte man at stå på mål for underleverandøren og forlige sagen, siger firmaets advokat Jacob Skude Rasmussen under sin forelæggelse af sagen.

Han har tidligere forklaret, at firmaet mener at have efterlevet sine aftaler til punkt og prikke.

Samtidig har han brugt meget krudt på at forklare, at virksomheden benytter sig af en kæde af underleverandører, som fysisk leverer den bestilte mængde brændstof til skibene, som befinder sig på verdenshavene kloden over.

Det danske firma er slet ikke til stede, når brændstoffet leveres, understreger forsvarsadvokaten.

Jacob Skude Rasmussen ønsker ikke at oplyse yderligere om forliget, men ifølge anklagemyndigheden beløber forliget sig til knap 20 millioner kroner, som det danske firma angiveligt betalte til det malaysiske selskab.

Forliget fik dog ikke Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet - til at lukke sagen.

Man valgte at fortsætte efterforskningen i sagen for at efterprøve, om det danske firma havde begået et strafbart forhold.

Det er mundet ud i en anklage om svindel med overfakturering i 24 tilfælde mod det malaysiske firma i perioden fra 2010 til 2013.

Bagmandspolitiet udførte en ransagning mod det anklagede firmas hovedkvarter i 2014, og anklagen bygger på tusindvis af dokumenter fra firmaets computere.

En repræsentant fra det malaysiske rederi skal afgive forklaring for retten 3. juni.

Firmaet og dets to direktører, der er på anklagebænken, nægter sig skyldige.

Sagen ventes afsluttet 1. juli.

/ritzau/