Sygeplejer i USA er smittet af ebola

En sygeplejer, som har behandlet den ebolapatient, der døde onsdag i Texas, er testet positiv for ebola. Han er den anden person, der er blevet diagnosticeret med sygdommen på amerikansk jord, oplyser sygehuset Texas Health Presbyterian i en erklæring søndag.

Sygeplejeren sagde, at han havde en let forhøjet temperatur fredag aften, hvorefter han blev isoleret med henblik på at få taget prøver, hedder det videre i erklæringen. Sygehuset kom ikke nærmere ind på, hvem den smittede er, eller hvordan han er blevet udsat for smitten.

- Vi vidste, at en ny sag kunne være en realitet, og vi har forberedt os på muligheden. Vi styrker holdet i Dallas og arbejder målrettet på at undgå yderligere spredning af virus, siger doktor Davis Lakey, der er chef for sundhedsmyndighederne.

Sygeplejeren er smittet på Texas Health Presbyterian Hospital, hvor Thomas Eric Duncan fra Liberia blev behandlet. Han var blevet smittet i hjemlandet, men rejste til USA, inden sygdommen brød ud. I slutningen af september blev eboladiagnosen stillet. Han døde af sygdommen onsdag.

Europa har et parallelt tilfælde i den smittede spanske sygeplejerske Teresa Romero, som menes at være blevet smittet, da hun behandlede en hjemvendt spansk missionær. Romero menes at være den første, der blev smittet uden for Vestafrika under det aktuelle udbrud af ebola.

I et forsøg på at dæmme op for yderligere smitte har USA og Storbritannien her fra weekenden indført screeninger af flypassagerer, der kommer med fly fra Vestafrika. Det samme har Israel som det tredje land.

Ebolaudbruddet i Vestafrika begyndte for knap et års tid siden, og har siden foråret taget epidemisk fart. Over 4000 smittede er døde ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO's seneste statistik. Det hårdest ramte land er Liberia, hvor 2316 mennesker er døde af sygdommen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip