Syrien-ekspert: Pasfratagelse kan være på sin plads

Det er i nogen tilfælde en god idé at tage passet fra unge, der mistænkes for at drage i hellig krig i Syrien.

Det mener Syrien-ekspert og senior fellow ved Hudson Institute i Washington, Naser Khader, efter at De Radikales leder Morten Østergaard torsdag har foreslået, at partiet er klar til at tage passet fra personer, der vil rejse til Syrien for at gå i krig.

- Hvis man kan bevise det via personens familie eller andre, så synes jeg, det er på sin plads, at tage personens pas, siger Naser Khader.

Han understreger imidlertid, at beviserne skal være klokkeklare på, at personen vil drage til Syrien.

- Man skal virkelig være sikker på, at det er én, der har med terror at gøre, flirter med terror eller har været nede og været en del af en terrororganisation, siger Naser Khader.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er flere end 100 danskere draget i hellig krig i Syrien og Irak. Og vi er dermed et af de lande i Europa, der i forhold til vores indbyggertal har flest hellige krigere.

Naser Khader påpeger, at selv om man inddrager pas fra Syrien-krigere eller potentielle Syrien-kriger, er tiltaget ikke en problemknuser.

- Lige i øjeblikket er det for nemt at rejse til Syrien, og jo mere vanskeligt man gør det jo bedre. Det løser jo ikke problemet, men det er godt at have som redskab, siger Naser Khader.

Syrien-eksperten mener desuden, at det internationale samfund må lægge pres på Tyrkiet for at lukke grænsen til Syrien, så vesterlændinge ikke kan rejse over grænsen og drage i krig mod den syriske præsident Bashar al-Assads regime.

- EU og USA skal simpelthen lægge et pres på den syriske regering og sige, at de skal lukke den grænse mellem Syrien og Tyrkiet. Det er der de fleste kommer ind igennem, siger Naser Khader.

Flere lande i EU overvejer i øjeblikket at indføre love, der skal forhindre borgerne i at slutte sig til de væbnede grupper.

/ritzau/

 

Dagens Gossip